Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що таке ботулізм? Як вберегти себе від смертельної хвороби?

Що таке ботулізм? Як вберегти себе від смертельної хвороби?Останнім часом в Україні відзначається спалах ботулізму. І якщо раніше про цю хворобу практично ніхто із пересічних громадян нічого не знав, то сьогодні інформація про симптоми та заходи профілактики захворювання стає затребуваною. Отже, що ж таке ботулізм, наскільки він небезпечний та яким чином можна захистити себе та своїх рідних від недуги?

Що таке ботулізм?

Ботулізм – це гостре токсико-інфекційне захворювання, при якому відбувається важке ураження нервової системи людини. Збудник ботулізму знаходиться у кишківникові тварин, пташок, риб, а звідти потрапляє назад до ґрунту та води. Бактерії ботулізму, які називаються анаероби, живуть виключно у місцях з відсутністю повітря, тому погано промита, неочищена, герметично упакована їжа є вкрай небезпечною.

Головна небезпека ботулізму полягає в тому, що токсин блокує дихальну функцію людини, брак кисню провокує порушення роботи всіх внутрішніх органів. Ботулотоксин є найбільш сильною біологічною отрутою у світі, вона у сотні тисяч разів небезпечніша за отруту, наприклад, гримучої змії. Однак вона швидко втрачає свої шкідливі властивості під час нагрівання та кип’ятіння.

Заражений продукт за кольором, запахом, смаком не відрізняється від нормального, тому хвороба є такою небезпечною. Найчастіше ботулізм передається через в’ялену чи копчену рибу, ковбасу, які неправильно зберігалися, консервовані продукти. Тому так важливо дотримуватися правил їх зберігання.

Як проявляється ботулізм? Ознаки хвороби

Важка форма ботулізму призводить до смерті людини, тому так важливо знати його ознаки, щоб мати змогу отримати своєчасну допомогу. Перші симптоми ботулізму можуть проявитися як через декілька годин, так і через 10 днів після вживання отруйної їжі.

До симптомів ботулізму належать наступні:
  • нудота;
  • блювання;
  • біль у животі;
  • діарея;
  • порушення зору – у хворого виникає “сітка” перед очима, в очах двоїться, важко читати;
  • короткочасне підвищення температури тіла;
  • відчуття спраги;
  • сухість слизових оболонок;
  • людині важко дихати, ковтати;
  • сильний головний біль;
  • запаморочення, загальна слабкість;
  • безсоння.

Як лікувати ботулізм?

На тлі непростої ситуації з ботулізмом в Україні, яка виникла цього літа, лікарі рекомендують при перших же ознаках харчового отруєння звертатися за медичною допомогою. В ідеалі для боротьби з цією хворобою в лікарнях використовують спеціальні сироватки, які вводяться внутрішньом’язово впродовж 1-4 діб. Чому в ідеалі? Тому що в Україні вже 3 роки немає цих сироваток у достатній кількості. Насправді, на всю країну їх одиниці, тому краще подбати про профілактику хвороби.
Крім того, для лікування використовують антибіотики, у разі порушення дихання застосовують штучну вентиляцію легень.

Профілактика ботулізму

Профілактика цією хвороби має ключове значення. Щоб не занедужати, слід їсти якісну їжу, купувати її у перевірених місцях. Влітку краще віддавати перевагу магазинам перед базарами, адже умови зберігання продуктів на ринках, особливо стихійних, часто далекі від нормальних.

До профілактичних заходів відноситься чітке дотримання всіх правил технологічного процесу консервування овочів, фруктів, грибів, м’яса.

З обережністю треба ставитися до консервів, ні в якому разі їх не вживати, якщо кришка піднята, здута, деформована, продукт має підозрілий вигляд.

Ботулізм пов’язаний із безвідповідальним ставленням до того, що ми їмо. Прийшов час дбати про свою безпеку, зайвий раз подумати, чи треба їсти цю рибу, консерву, чи треба економити пару гривень на базарі, ризикуючи при цьому своїм життям.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм