Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як не захворіти на ангіну в теплу пору року?

Як не захворіти на ангіну влітку?Уже зовсім скоро настане літо з його спекотними днями, відпустками на морі, морозивом, купаннями у водоймах. Ця пору року аж ніяк не асоціюється із хворобами, проте іноді життя вносить свої корективи та неприємні сюрпризи. Ангіна – досить розповсюджена літня хвороба, яку не можна запускати, адже вона може призвести до серйозних ускладнень.

У чому причини літньої ангіни?

Хворіти влітку – це так неприємно, адже доводиться лежати у ліжку тоді, коли багато людей навколо відпочиває, насолоджується життям. Проте чому ж виникає ангіна в теплу пору року? Все просто: ангіна, або гострий тонзиліт – це інфекційне захворювання, а його збудниками найчастіше є стрептококи. Тому помилково вважати, що цю недугу викликає морозиво чи холодний напій. Проте, і тут є свої нюанси.

Справа в тому, що інфікування стрептококами відбувається тоді, коли організм ослаблений, імунітет занадто слабкий, щоб захищатися. Найчастіше це буває на початку літа, коли людині ще бракує наявних природних вітамінів, які вона отримує із сезонних поживних продуктів. Якщо імунітет міцний, жодний стрептокок не нашкодить горлу. Проте спека примушує нас пити крижану воду, шукати протяги, сидіти прямо під кондиціонерами, забуваючи про обережність. Крижані напої, морозиво, кондиціонер – вірні друзі ангіни, які послаблюють захисні властивості організму. І інфекція без перешкод потрапляє до дихальних шляхів.

Ознаки ангіни

Влітку людина не очікує на такий неприємний сюрприз, як ангіна, тому втрачає пильність по відношенню до свого здоров’я. Інкубаційний період під час цього захворювання продовжується зазвичай 1-2 добу. Найчастіше гострий тонзиліт починається із головного болю та відчуття дискомфорту під час ковтання.

Отже, до симптомів ангіни належать наступні:
  1. Підвищення температури тіла до 38-39 °С.
  2. Головний біль.
  3. Біль при ковтанні.
  4. Слабкість, погане загальне самопочуття.
  5. Збільшення лімфатичних вузлів.
  6. Наліт на мигдалинах.
Гострий тонзиліт підступний тим, що його симптоми дуже подібні до ознак ГРВІ, проте ангіна протікає складніше та довше, може мати досить серйозні ускладнення. Під час гнійної ангіни може навіть утворитися абсцес, чи відбутися зараження крові. Тому зволікати зі зверненням за медичною допомогою у разі підозри на ангіну ні в якому разі не можна.

Лікування ангіни

Поширеною є думка, що ангіну можна вилікувати за допомогою полоскань горла. Проте це не так, без медикаментів гострий тонзиліт подолати практично нереально. Лікарі стверджують, що полоскання значно прискорює процес одужання та зменшує біль у горлі, проте не може розглядатися у якості основного методу лікування. Антисептичні розчини та відвари трав не здатні знищити бактерії.

Слід розуміти, що гострий тонзиліт викликається стрептококами, а отже, має бактеріальну природу походження. А бактеріальні інфекції лікуються за допомогою антибіотиків. Щоб ангіна швидше відступила, слід дотримуватися наступних рекомендацій:
  • приймати антибіотик, рекомендований лікарем;
  • пити багато теплої рідини;
  • регулярно полоскати горло;
  • по можливості більшість часу під час хвороби знаходитися в ліжку;
  • відмовитися від паління (принаймні на час хвороби).

Чи можна вберегтися від ангіни влітку?

Вберегти себе від ангіни в теплу пору року можна лише одним способом: укріпити свій імунітет. Зробити це можна, правильно і повноцінно харчуючись, займаючись спортом, гуляючи на свіжому повітрі. Правильний, здоровий спосіб життя – це запорука літа без хвороб. Але якщо все ж таки симптоми гострого тонзиліту вказують саме на цю хворобу, не варто панікувати. Слід звернутися за кваліфікованою медичною допомогою та пройти ефективний курс лікування. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм