Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Окислювальний стрес: як харчування та шкідливі звички впливають на організм?

Окислювальний стрес: як харчування та шкідливі звички впливають на організм?Окислювальний стрес – це порушення, що супроводжується дисбалансом між вільними радикалами (оксигеновмісні сполуки) та антиоксидантами в організмі. Це своєю чергою може призвести до пошкодження тканин та органів з наступним розвитком ряду захворювань. Окислювальний стрес виникає природним шляхом і відіграє певну роль й у процесі старіння.

Насамперед ураження зазнають саме легені. Адже якщо природою нас було забезпечено певними захисними механізмами. То легені, так склалося, є найменш захищеними від токсинів. До прикладу, під час дихання, особливо коли людина курить всі шкідливі компоненти осідають в легенях. Це спричиняє окислювальний стрес та порушення захисного механізму. 
 
Загалом допомогти організмові можливо підтримуючи баланс між вільними радикалами та антиоксидантами, дотримуючись здорового способу життя.

В нормі окислення є важливим процесом в організмі. Однак коли вільних радикалів більше, ніж може підтримувати баланс антиоксидантів, вільні радикали можуть почати завдавати шкоди жировій тканині, ДНК та білкам у тілі. Це небезпечно рядом захворювань, серед яких цукровий діабет, ураження серця, атеросклероз, запальні процеси.

Основні причини

Клітинами організму виробляються вільні радикали під час нормальних метаболічних процесів. Однак клітини також виробляють антиоксиданти, які нейтралізують ці вільні радикали. В цілому організм здатний підтримувати баланс між ними.
 
В нормі певна кількість вільних радикалів виробляється під час фізичних вправ або при певних захворюваннях. Щодо останнього, то природна імунна відповідь організму може тимчасово викликати окислювальний стрес. Цей тип окисного стресу викликає легке запалення, яке зникає після того, як імунна система бореться з інфекцією або відновлюється при травмі.
 
Тригерами для даного стану можуть виступати  тютюнопаління, забруднене довкілля, випромінювання, неправильне харчування з переважанням жиру та цукру.

Тактика

Враховуючи, що неможливо повністю уникнути впливу вільних радикалів і окислювального стресу, варто мінімізувати їх вплив. Тобто підвищити рівень антиоксидантів і зменшити утворення вільних радикалів.
 
Насамперед досягнути це можливо шляхом правильного харчування з переважанням у раціоні фруктів та овочів, риби, горіхів зеленого чаю.
 
Окрім цього не варто забувати про фізичну активність, уникати паління та зменшити вживання алкоголю, повноцінно спати.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм