Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Сінна лихоманка: основні симптоми алергії весною

Сінна лихоманка: основні симптоми алергії весноюВесна це не тільки пора цвітіння та сонячного проміння, а й періоду загострення алергії для певної групи населення. Тому розберемо детальніше які симптоми характерні для алергії весною та чи можливо запобігти її загостренню.

Механізм розвитку сінної лихоманки (сезонної алергії, алергічного риніту) полягає в надмірній реакції імунної системи на зовнішній алерген, наприклад пилок. Саме пилок рослин є найпоширенішим алергеном.
Відмітимо, що сезонна алергія менш поширена взимку, але розвиток алергічного риніту можливий упродовж року, адже різні рослини виділяють свій пилок у різні пори року. 

Основні симптоми сезонної алергії

Відмітимо, що перебіг клінічної картини варіюватиметься від легкої до тяжкої форми.
До загальних ознак можна віднести наступні стани:
  • нежить;
  • закладеність носа;
  • чхання;
  • сухість та свербіж у горлі;
  • свербіж очей, носових пазух;
  • задишка;
  • головний біль;
  • втома;
  • кашель.
Не є виключенням коли наряду з сінною лихоманкою розвивається бронхіальна астма. Відповідно це підвищує ризики частих нападів астми при впливі сезонних алергенів.

Які фактори впливають на появу алергії?

Як зазначалося вище сінна лихоманка виникає, коли імунна система реагує на певну речовину в нормі безпечну, як на загрозу. Внаслідок цієї реакції вивільняється гістамін з наступним потраплянням у кров, що і викликає симптоми алергії. Так гістамін викликає набряки в носі та очах, намагаючись зупинити надходження алергенів в організм. Також він спричиняє чхання, щоб видалити алергени з носа.
 
Тригери сінної лихоманки відрізняються від одного сезону до іншого. Так весною відповідальними за ознаки алергії є дерева та пилок рослин. Тому волога відіграє свою роль. Адже при проживанні у сухій або вітряній місцевості алергени можуть легко переноситися.

Діагностика та тактика лікування

Наявність симптомів алергії лише в певну пору року свідчитиме про розвиток сезонного алергічного риніту. Додатково лікар проведе декілька тестів аби точно встановити алерген та підтвердити діагноз. Наприклад, лабораторні дослідження крові, шкірні тести.
 
В основі лікування сінної лихоманки покладено уникання алергенів, що провокують розвиток клінічної картини. Для цього у період загострення сінної лихоманки рекомендовано тримати вікна домівки закритими, обмежити перебування на вулиці або надягати маску, особливо при вітряній погоді, підтримувати чистоту у домі. 
 
За показаннями можливе проведення медикаментозної терапії у вигляді протизапальних та антигістамінних препаратів, рецептурних стероїдних назальних спреїв. Так лікарі рекомендують використовувати стероїдний спрей за один або два тижні до початку сезону алергії. Ці спреї можуть запобігти запаленню в носі та “заблокувати” деякі з найгірших симптомів до їх появи.
 
При відсутності результату від безрецептурних ліків та назальних спреїв розглядається питання стосовно  щеплення від алергії, також відомого як імунотерапія. 
Симптоми сезонної алергії можуть бути неприємними, тому варто звернутися за консультацією до лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм