Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи білих плям на нігтях

Основні причини появи білих плям на нігтяхПричин появи білих плям на нігтях досить багато. Вони варіюються від травми до дефіциту корисних елементів. Більш точну інформацію з’ясовує лікар

Стан при якому на нігтях рук або ніг з’являються точкові білі ураження діагностується як лейконіхія
 
Залежно від локалізації ураження розрізняють декілька типів лейконіхії. Так при появі білих плям чи ліній в частині нігтя, де розпочинається його формування (матрикс нігтя), діагностують справжню лейконіхію. Вона своєю чергою поділяється на тотальний тип, тобто спостерігається приєднання до порушення всіх нігтів, як ногах, так і руках та частковий – ураження зазнає частина нігтьової пластини. Це часто є ознакою серйозної медичної проблеми, наприклад печінкової недостатності.
 
Явна лейконіхія характеризується порушенням зі сторони нігтьового ложа під нігтем, а не самого нігтя.
 
При псевдолейконіхії на поверхні нігтя утворюються білі плями. Зазвичай проблема криється у впливі грибкової інфекції.

Характерні ознаки

У кожного лейконіхія має свої характерні прояви. Це не завжди білі плями. У когось це дрібні точкові ураження «розсипані» по нігтю, а в інших поширення білих ліній по всій нігтьовій пластині. При чому розташовуватися різної форми вони можуть, як на одному нігтю, так і на декількох.
 
Відмітимо, що на характер появи плям впливає і причина, що їх спричинила.

Основні причини

  1. Алергічна реакція (наприклад, лак для нігтів або засіб для його зняття).
  2. Оніхомікоз (грибок нігтів). На початку захворювання характеризується появою дрібних білих плям на нігтях з наступним поширенням інфекції. Надалі нігті стають потовщеними та ламкими.
  3. Травма нігтя.
  4. Приймання певних лікарських препаратів (наприклад, проходження хімієтерапії).
  5. Отруєння важкими металами.
  6. Дефіцит мінеральних речовин та вітамінів, насамперед цинку та кальцію. 
  7. Захворювання шкіри запального характеру (наприклад, псоріаз нігтів, екзема). 
Вчасно звернути увагу на стан нігтів необхідно й тому, що це може вказувати й на протікання системних захворювань, від патологій серця, ниркової недостатності до пневмонії та цукрового діабету. Переважно це рідкісні випадки, але і виключати їх при діагностиці не варто.

Діагностика та тактика лікування

Діагностування та відповідного лікування потребують випадки стійкого ураження нігтьової пластини без наявної на то причини. Тобто якщо білі плями виникли після травми нігтя ймовірно звернення до лікаря не знадобиться. Головне це запобігати надалі таким випадкам. 
 
Достовірна оцінка пацієнта з лейконіхією є важливою. При прогресуванні та тривалому пошкодженні лікар насамперед проведе огляд кінцівок з наступним призначенням ряду діагностичних тестів. Серед них, лабораторне дослідження зразків нігтів на наявність грибків, біопсія нігтя, лабораторні дослідження крові.
 
Лікування буде відрізнятися залежно від причини появи білих плям. До прикладу якщо тригером захворювання є алергічна реакція, рекомендовано усунути дію алергену. Чи це лак для нігтів, чи інший продукт, що може спровокувати реакцію.

Грибок усувається за допомогою протигрибкових препаратів (місцево та перорально). 

Не є виключенням, що аби позбутися проблеми достатньо дати час нігтю повністю відрости та відновитися.

Але якщо пляма з’являється з наряду іншими симптомами або вони продовжують поширюватися, це може свідчити про інший стан здоров’я, який потребує надання спеціалізованої медичної допомоги.
 
До загальних методів запобігання лейконіхії можна віднести захист рук під час роботи з агресивними речовинами та уникання травм, достатнє зволоження рук, відрізання нігтів коротко.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм