Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ліпедема: основні причини накопичення болісної жирової тканини під шкірою

Ліпедема: основні причини накопичення болісної жирової тканини під шкіроюБагато порушень та захворювань можуть впливати на стан нашого найбільшого «органу» - шкіри. 

Ліпедема — це порушення хронічного характеру, що супроводжується надмірним накопиченням жирової тканини під шкірою, яка є запаленою та болючою. 
 
Це не спричинено споживанням занадто великої кількості калорій, а переважно має спадковий характер чи є наслідком гормонального порушення.
 
Основним проявом ліпедеми є накопичення великої кількості твердої жирової тканини в нижній частині тіла, що супроводжується спочатку косметичним дефектом, а згодом больовими відчуттями. Це трапляється, коли жир нерівномірно розподіляється під шкірою, зазвичай на сідницях і ногах. 

Ліпедему часто помилково сприймають за ожиріння або лімфедему.
 
За статистичними даними більшість випадків порушення припадає саме на жіночу стать, особливо в період гормональних змін (статеве дозрівання, вагітність, менопауза).

Відмітимо, що ліпедема з часом тільки погіршується, тому дії лікаря будуть направлені на зменшення симптомів.

Основні причини

Достеменно невідомо, що саме є причиною ліпедеми. Однак спеціалісти відзначають про можливий вплив балансу гормонів у жінок у період вагітності, менопаузи, статевого дозрівання та навіть перенесених оперативних гінекологічних втручань.
 
Також не є виключенням впливу генетичного фактора.

Характерні ознаки

Захворювання має поетапний розвиток та супроводжується наступними станами:
  1. Набряки кінцівок та порушення відтоку лімфи.
  2. Підвищена чутливість шкіри.
  3. Легке утворення синців.
  4. Нерівність шкіри та поява вузликів.
  5. Спостерігається поява варикозного розширення вен.
  6. Постійний біль в ногах, що змінюється або посилюється протягом дня або під час фізичної активності.
Ліпедема  може призвести до виснажливих симптомів, якщо її не лікувати, включаючи хронічний біль і неможливість нормально пересуватися.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі фізикального огляду та даних анамнезу. Так жирові накопичення, які болять і відрізняють ліпедему від інших захворювань. Додатково можливе проведення лабораторних досліджень крові, методів візуалізації (УЗД, МРТ, КТ).

При тяжкому перебігу ліпедеми, коли набряк і накопичення є серйозними, людині може знадобитися компресійна терапія. Це включає носіння як компресійних пов’язок, так і компресійного одягу. Мануальний лімфодренаж полягає в застосуванні ритмічних рухів з метою стимулювання потоку лімфи навколо заблокованих ділянок.

Важливо розуміти, що дотримання дієти окремо не допоможе у боротьбі з ліпедемою, однак це може допомогти у зменшенні ваги  та як наслідок зниження запалення й збільшення рухливості.
Найбільш поширеними варіантами харчування при ліпедемі є вегетаріанська та середземноморська дієта, а також раціон з низьким рівнем вуглеводів.

Фізичні вправи, що зміцнюють м’язи нижньої частини тіла, особливо можуть допомогти зменшити біль й покращити рухливість.

Щодо медикаментозного лікування, то не існує окремо специфічних ліків проти ліпедеми. Лікар призначає комплексний підхід.

При відсутності результату від консервативних методів, можливе проведення ліпосакції у декілька сеансів.  Метод даного хірургічного втручання обирається індивідуально. Тобто можливе проведення як лазерної ліпосакції, так і хірургічне видалення жирової тканини.
 
Ліпедема посилюється з часом. Тому на ранніх стадіях захворювання може добре піддаватися консервативному лікуванню. Тоді як на пізніх етапах розвитку вам може знадобитися хірургічна процедура.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм