Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Токсоплазмоз: які наслідки має інфекція на протікання вагітності?

Токсоплазмоз: які наслідки має інфекція на протікання вагітності?Токсоплазмоз являється паразитарною (інфекційною) хворобою, яка викликається нематодами Toxocara canis. 
Механізм зараження відбувається як в результаті контакту із послідом тварини (коти, собаки, птахи), так і під час гри з домашнім улюбленцем. Після того, як в організм людини потрапляють яйця вони перетворюються на личинки, що локалізуються в різних внутрішніх органах. Зазначимо, що нематоди можуть зберігати свою здатність до розмноження в організмі людини упродовж 10 років. 
 
Для вагітних хвороба небезпечна тим, що може спричинити народження дитини з певними патологіями або передувати розвитку безпліддя у жінки. Інфекція може передаватися через плаценту. Однак у тому випадку, якщо жінка перехворіла на токсоплазмоз до вагітності вона має імунітет, відповідно інфекція не становитиме загрозу для майбутньої дитини. 
У разі зараження материнським токсоплазмозом високі ризики народження дитини вже з вродженою інфекцією. Так у неї будуть виникати наступні симптоми:
  1. Збільшення печінки та селезінки.
  2. Розумова відсталість.
  3. Висипи на шкіри нез'ясованої етіології.
  4. Судоми.
  5. Гідроцефалія та інші.
Відповідно чим раніше відбувається зараження плоду, тим тяжчий перебіг інфекції. На жаль високі ризики розвитку викидня або передчасних пологів.
У здорової людини з добре функціонованою імунною системою інфекція може викликати лише безсимптомне носійство. Тому механізм зараження та симптоми захворювання обов'язково знати всім.

Причини

  • контакт з випорожненнями тварин;
  • вживання овочів або фруктів, які попередньо не були помиті;
  • вживання та використання забрудненої води;
  • контакт з ґрунтом, у якому міститься інфекція;
  • вживання продуктів (м'яса) без належної термічної обробки.

Прояви захворювання

Дуже часто інфекція має безсимптомний характер або проявляється зовсім нетипово, нагадуючи перебіг грипу. Так виникають скарги на:
  1. Слабкість та постійний головний біль.
  2. Гарячку.
  3. Збільшення лімфатичних вузлів та легкий біль при їх пальпації.
  4. Блювання (нерегулярне).
  5. Зниження гостроти зору.
Також додатково у вагітної виникають болі у суглобах.

Діагностика та лікування

Оскільки дуже часто захворювання протікає безсимптомно процес діагностики ускладнюється. З метою підтвердження або виключення інфекції проводять аналіз крові на антитіла IgM і IgG в сироватці. 
Так якщо кількість антитіл вказує на високий позитивний результат значить інфекція протікала недавно, що означає про необхідне проведення лікування. Негативний результат - пацієнтка була інфікована найпростішими, а отже, не виробився імунітет до захворювання. При відсутності імунітету до токсоплазмозу кожні 6 тижнів проводяться лабораторні аналізи крові. Або, наприклад при отриманні результату на IgG (-) і IgM (+), проводяться додаткові дослідження, оскільки дуже ймовірно про розвиток у вагітної токсоплазмозу.
 
Лікування для вагітних можливе лише після настання 16 тижня вагітності.
 
Запобігти захворюванню можливо уникаючи зайвих контактів під час вагітності з тваринами, проводити обов'язкову термічну обробку вживаних продуктів (забороняється вживати погано  оброблене м'ясо), мити продукти перед їх вживанням та обов'язково при контакті із землею одягати рукавички, оскільки збудник може міститися в землі та звісно ж дотримуватися гігієнічної обробки рук. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм