Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ерозія шийки матки: сучасні методи лікування

Ерозія шийки матки: сучасні методи лікуванняЕрозія шийки матки – це хвороба, за якої спостерігається дефект епітелію, що покриває вагінальну частину шийки матки. Це явище настільки розповсюджене, що досить часто жінки на нього не звертають особливої уваги. А дарма, адже нелікована ерозія шийки матки може призвести до ряду серйозних ускладнень.

Ерозію діагностують у близько 50% жінок репродуктивного віку. Зазвичай хвороба себе ніяк не виявляє, тому помітити ерозію можна лише при огляді у гінеколога. Тож не варто нехтувати обов’язковими походами до цього лікаря, які рекомендовано здійснювати не рідше, ніж раз на півроку. На місці уражень може виникнути запалення. Якщо справа доходить до суттєвих дефектів епітелію, там з’являються рани, які можуть кровоточити. Це призводить до кров’янистих виділень з піхви одразу після статевого акту. Ерозії, які довго не лікують, у кінцевому рахунку можуть стати причиною ракової пухлини.

Чому виникає ерозія шийки матки?

Причини цієї хвороби можуть бути наступні:
  • травми механічного характеру, що виникають через пологи, аборти тощо;
  • інфекції статевих органів;
  • порушення гормонального фону.

Методи лікування ерозії шийки матки

Перед тим, як розпочати лікування, жінці необхідно здати ряд аналізів и виявити, чи немає у неї статевих захворювань. Якщо вони є, необхідно спочатку пролікувати їх. У вагітних жінок ерозію азвичай не лікують, чекаючи пологів.

Позбавлятися ерозії необхідно в першій фазі менструального циклу, на 6-10 день. Сьогодні існує багато способів лікування ерозії, ось основні з них:
  1. Консервативне лікування (хімічна коагуляція). Ерозія обробляється спеціальними розчинами, які роз’їдають змінені клітини. Тампон з діючою речовиною на 2-3 хвилин вводять до піхви. Зазвичай така терапія не має побічних дій, на шийці матки не виникає рубців, вона не деформується. Проте для бажаного ефекту може знадобитися декілька процедур.
  2. Діатермокоагуляція. Це метод випалювання ерозії високочастотним струмом, для чого використовують спеціальні електроди. Процедура триває 10-15 хвилин, може бути болючою. Існує застереження: діатермокоагуляція може викликати звуження каналу шийки матки та залишити рубець, що ймовірно ускладнить пологи у майбутньому, тому її рекомендують лише жінкам, які вже не планують дітей. Цей метод простий, доступний та ефективний.
  3. Кріодеструкція. Це оброблення ерозії рідким азотом, або замороження, як називають метод в народі. Ушкоджена область виморожується, не зачіпаючи здорові тканини. Спосіб кріодеструкції ефективний, безпечний та безболісний. Ризику рубцювання та звуження каналу шийки матки немає. Після процедури можливі водянисті виділення.
  4. Лазерне лікування. Це припікання шийки матки променем лазеру за допомогою апарату СО2. Здорові тканини при цьому не ушкоджуються. Тривалість процедури – 20-30 хвилин, здійснюється під контролем кольпоскопу. Лазерне лікування рекомендовано жінкам, що ще не народжували. Ця процедура суттєво дорожча за інші методики лікування ерозії.
  5. Радіохвильове лікування. Це метод розрізання та коагуляції м’яких тканин без ушкодження здорових ділянок, тоді як під дією високочастотного струму ушкоджені клітини руйнуються. Процедура не викликає больових відчуттів, не залишає рубців, тому рекомендована для жінок, що ще планують народжувати. Тривалість процедури – 15-20 хвилин. Ціна лікування варіюється в залежності від рівня складності.
Ерозія шийки матки – це захворювання, яке цілком реально попередити. Для цього потрібно регулярно відвідувати гінеколога. Якщо ерозія виявляється на зовсім ранній стадії, її можна зупинити звичайними вагінальними свічками, які призначить лікар. Запускати ж ерозію не можна, адже її важкі форми призводять до запалень та пухлин. Турбота про своє здоров’я – це зона особистої відповідальності кожної жінки.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм