Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вірус папіломи людини та рак шийки матки: в чому зв’язок?

Вірус папіломи людини та рак шийки матки: в чому зв’язок?Вірус папіломи людини (ВПЛ) – найпоширеніша вірусна інфекція статевих шляхів. Більшість жінок та чоловіків, що ведуть активне сексуальне життя, рано чи пізно набувають цю інфекцію, іноді навіть декілька разів поспіль.

Вірус папіломи людини передається статевим шляхом, але не лише за умови повноцінного статевого акту, а й при тілесному генітальному контакті. ВПЛ має більше, ніж 100 типів, багато з яких є абсолютно нешкідливими для здоров’я людини і протікають без явних симптомів. Але принаймні 13 типів вірусу папіломи людини призводять до раку шийки матки, в цьому і полягає основна небезпека ВПЛ. Більше того, майже всі випадки розвинення раку шийки матки спричинені саме інфекціями вірусу папіломи людини.

Вірус папіломи людини: факти, які необхідно знати

ВПЛ дуже поширений у світі, а найбільш чутливі до нього особи, які щойно розпочали вести сексуальне життя (підлітки, молодь). 70 % усіх випадків раку шийки матки викликає усього 2 типи ВПЛ – 16-й та 18-й. Також цей вірус має вплив на виникнення раку ануса, вульви, піхви, пенісу. Тож він небезпечний не лише для жінок, а й для чоловік, хоча в значно меншій мірі.

Підступність вірусу полягає в тому, що він ніяк себе не виявляє. Симптоми виникають лише на пізніх стадіях раку шийки матки. На розвиток раку можуть вплинути такі фактори, як:
  • початок статевого життя у ранньому віці;
  • велика кількість сексуальних партнерів;
  • куріння;
  • слабкий імунітет.

Як можна захиститися від ВПЛ? Важливість вакцинації

Вакцини від вірусу папіломи людини є, проте в Україні вони не включені до календаря щеплень, а отже, не є безкоштовними та обов’язковими. Рішення про щеплення приймається батьками (якщо мова йде про дитину) або ж особисто (якщо мова йде про жінку).

Існують вакцини від ВПЛ 16-го та 18-го типів, які й є основними причинами раку шийки матки. Вони забезпечують також певний перехресний захист від інших типів вірусу папіломи людини. За результатами клінічних досліджень стало очевидно, що ці вакцини безпечні та дуже ефективні, якщо говорити про профілактику вірусу. Щеплення є більш ефективним, якщо робилося до першого потрапляння вірусу в організм, а значить – до початку ведення статевого життя. Слід зазначити, що вакцини не є ліками, вони не борються з раком, а лише його попереджують.

Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує щеплювати від ВПЛ дівчаток у віці від 9 до 13 років, а саме до їхнього першого статевого контакту. Вакцинуватися можна жінкам до 26 років, після цього ефективність щеплення різко знижується.

ВООЗ розробила рекомендації з профілактики раку шийки матки та сприяє їх виконанню. Зазначено, що вакцинація у цьому процесі посідає ключове місце. До кінця 2012 року обов’язкове щеплення від вірусу папіломи людини було запроваджене у 45 країнах світу. Україна, на жаль, до них не відноситься, тому це питання лишається виключно у зоні відповідальності батьків.

Іноді рак – це дійсно рулетка долі, але буває й таке, що можна зробити цілком реальні кроки для його попередження. До цих кроків відноситься вакцинація від вірусу папіломи людини, яка може вберегти від такого страшного захворювання, як рак шийки матки. Не варто нехтувати ефективними та дієвими профілактичними заходами.

Читайте також: Нові погляди на діагностику раку шийки матки: висновки експертів

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм