Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Трансплантація кісткового мозку: турецький досвід

Трансплантація кісткового мозку: турецький досвід10 лютого 2017 року у Fairmont Grand Hotel Kyiv за адресою м. Київ, вул. Набережно-Хрещатицька, 1 відбувся міжнародний семінар на тему «Гаплоідентична трансплантація кісткового мозку». Організатором заходу стала турецька мережа клінік та амбулаторій ACIBADEM,яка тісно співпрацює з Україною у рамках медичного туризму. Доповідачами на семінарі були провідні гематологи та спеціалісти з трансплантації кісткового мозку Туреччини.

Семінар став дуже актуальним для України, адже за офіційною статистикою в нашій країні нараховується близько 1 млн. хворих на онкологічні хвороби. Рак крові та інші хвороби ефективно лікуються за допомогою трансплантації кісткового мозку. Вона буває аутогенною, коли використовуються стовбурові клітини самого пацієнта, та алогенною – із застосуванням стовбурових клітин родичів чи нерідних донорів. На жаль, в Україні проводять трансплантації лише зі 100-відсотковю сумісністю донорів, у Туреччині ж є можливість провести пересадку при 50-відсотковій сумісності. Саме таким операціям і була присвячена робота семінару.

Професор Сірет Ратіп,Трансплантація кісткового мозку: турецький досвід провідний гематолог Туреччини, який спеціалізується на проведенні гаплоідентичної трансплантації кісткового мозку у дорослих в мережі клінік Acibadem, зазначив, що приїхав до України поділитися своїми даними щодо високотехнологічних методів трансплантації, представити результати своїх досягнень. «Лише 30% пацієнтів можуть знайти повністю сумісного донора, – говорить професор Сірет Ратіп, – тому багато хворих не можуть дочекатися пересадки. Донорів шукають у міжнародних та місцевих банках клітин кісткового мозку». На допомогу у цьому процесі прийде гаплоідентична трансплантація – від неповністю сумісного донора. Небезпечні NK-клітини ізолюються, в той час як стовбурові клітини подаються у дуже високих дозах. Завдяки цьому трансплантацію можна провести навіть при сумісності 50%.

Трансплантація кісткового мозку: турецький досвідПрофесор Ерджумент Овали, гематолог, провідний спеціаліст у галузі трансплантації кісткового мозку і тканинної інженерії Туреччини, керівник Центру клітинної терапії Labcellта Банку Крові в Acibadem, розповів про значення імунотерапії для успішного лікування онкологічних хвороб. «У світі є багато методів трансплантації стовбурових клітин, – поділився інформацією професор Ерджумент Овали, – мова йде про класичні і новітні підходи, за якими майбутнє. Ми розробили продукт, який допоможе забезпечити ефективне лікування пацієнтів». Йдеться про унікальний метод очищення стовбурових клітин від так званих «природних кілерів» – альфа і бета Т-лімфоцитів, які можуть спричинити реакцію відторгнення пересадженого матеріалу. Зараз клініка Acibadem робить перші кроки до налагодження співпраці з Україною, щоб на базі клініки «Інновація» виробляти свою продукцію. З цього приводу ще тривають переговори.

В Україні є багато кваліфікованих гематологів та безліч пацієнтів з онкологією, проте проводити деякі види операцій на території нашої держави поки, на жаль, неможливо. Із запровадженням страхової моделі медицини та якісно нових підходів до фінансування галузі є ймовірність покращення ситуації у даній сфері. Проте поки українцям залишається покладатися на іноземних спеціалістів. Турецькі гематологи нині є одними з найкращих у світі, а клініка Acibademвже більше 5 років співпрацює з Україною в області медичного туризму. Подібні освітні семінари дозволяють вітчизняним фахівцям підвищувати свою кваліфікацію, дізнаватися про нові методики та розробки.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED