Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Трансплантація нирок та печінки: турецький досвід, представлений в Україні

Трансплантація нирок та печінки: турецький досвід, представлений в Україні23 листопада 2016 року у київському медичному центрі ІНГО за адресою вул. Велика Васильківська, 54-Б відбулася науково-практична конференція у рамках міжнародної програми  підвищення кваліфікації та обміну досвідом роботи між українськими та турецькими медиками. Темою конференції стала «Трансплантація паренхіматозних органів: нирки та печінка». У залі були присутні лікарі різних спеціальностей: нефрологи, урологи, хірурги, онкологи, сімейні лікарі. Організатори заходу – YEDITEPE UNIVERSITY HEALTHCARE INSTITUTIONS (Туреччина) та компанія JK Consulting Group (Україна). Медичний портал «Здоров-Інфо» виступив у ролі інформаційного партнеру конференції.

Під час відкриття конференції учасникам розказали про YEDITEPE UNIVERSITY HEALTHCARE INSTITUTIONS, про те, яке місце він посідає в охороні здоров’я Туреччини. Також було повідомлено, що заклад відкритий для іноземних пацієнтів, зокрема й для українських.Трансплантація нирок та печінки: турецький досвід, представлений в Україні

Практична частина конференції була поділена на дві частини, присвячені питанням трансплантації нирок та печінки. Першим доповідав доктор Altan Alim з Yeditepe University Hospital Organ Transplantation Clinic. Він ділився своїм досвідом у таких темах, як трансплантація нирок та гостра ниркова недостатність. Другим свою доповідь представив доктор Necdet Güler з Yeditepe University Medical Faculty, який окреслих актуальні питання у сфері трансплантації печінки та гепатоцелюлярної карциноми печінки.

Трансплантація нирок та печінки: турецький досвід, представлений в УкраїніДоктор Altan Alim навів цікаві факти: виявляється, уже в 500 році до нашої ери у Китаї робилися перші пересадки органів від померлих людей, хоча про їхню успішність даних немає. 1967 року відбулася перша успішна трансплантація підшлункової залози від трупу до живої людини. На сьогоднішній день Туреччина – один зі світових лідерів з трансплантації органів. Починаючи з періоду після Другої світової війни та до 2015 року в цій країні було пересаджено близько 30 тис. органів, 14 тис. з яких – це нирки. За різними статистичними даними від 8 до 15 % людей у світі страждає від ниркової недостатності. Ці хворі живуть лише завдяки процедурам діалізу та вдалим пересадкам.

Світовою тенденцією в трансплантології є поступова відмова від пересадки органів від трупів, перевага надається органам від живого донора. Звичайно, донорство має бути лише добровільним, виключається в ньому матеріальна вигода (інакше мова буде йти про торгівлю органами, що протизаконно). Головна теза у трансплантації від живої людини: не нашкодити донору та якості його життя після операції.

Обидві доповіді мали практичну цінність, і доктор Altan Alim, і доктор Necdet Güler розказували не лише статистичні дані, але й окреслювали тенденції трансплантації органів у Туреччині та в усьому світі. В кінці доповідей присутнім було показано відео з реальних операцій, проведених лікарями.

Науково-практична конференції «Трансплантація паренхіматозних органів: нирки та печінка»стала прекрасним кроком у налагодженні плідної співпраці між турецькими та українськими фахівцями.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED