Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Курити остаточно стає немодно: Всесвітньому дню відмови від куріння присвячується

Курити остаточно стає немодно: Всесвітньому дню відмови від куріння присвячуєтьсяЩороку 17 листопада відзначається Міжнародний день відмови від куріння, започаткований ще у 1977 році Американських онкологічним товариством. Саме в цей день в ІА «УНІАН» у Києві відбулася прес-конференція за участю представників МОЗ, Бюро ВООЗ в Україні, лікарів та громадських діячів на тему допомоги пересічним українцям у процесі кидання цієї шкідливої звички. Один з головних організаторів прес-конференції – громадська організація «Життя».

На прес-конференції анонсували створення системи допомоги в припиненні куріння. Це буде спеціальний сайт та телефонна гаряча лінія, які почнуть працювати вже з другої половини березня 2017 року. В режимі online та за допомогою телефону люди зможуть дізнаватися про способи, якими реально позбутися шкідливої звички, їм розкажуть можливі алгоритми дій, буде працювати цілодобова консультація психологів тощо.

На заході було озвучено статистику з приводу курців в Україні, зібрану під час телефонного опитування, яке проводилося серед мешканців усіх регіонів України (крім тимчасово окупованих територій) Київським міжнародним інститутом соціології. Вона свідчить, що в нашій країні більшість курців – чоловіки: 80 % проти 20 % жінок. При цьому чоловіки раніше починають палити: приблизно у 18 років, тоді як жінки – після 20. Близько 70 % від опитаних курців хочуть кинути цю звичку і вже мали хоча б 1 невдалу спробу. Переважна більшість з них робила це самостійно, не звертаючись за допомогою до психолога чи інформаційних ресурсів. Також опитування показало, що 77 % українців мають доступ до інтернету, а 68 % користуються смарфонами з можливістю встановлення там мобільних додатків. Тож новий сервіс має бути доступним та зручним для більшості з курців.

Радник генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України Алла Щербінська зазначила: «Робота гарячої лінії та веб-сайту – важлива психологічна підтримка для людей, що курять».

Експерт з охорони громадського здоров’я та головний редактор журналу «Tobacco Control and Public Health in Eastern Europe» Тетяна Андрєєва озвучила оптимістичні дані: якщо у 2005 році кількість курців в Україні складала 37 % від усього дорослого населення, то в 2016 році уже 24 %. Допомагають законодавчі заходи з обмеження куріння, а також те, що ця звичка стає немодною серед молоді. Тетяна Андрєєва сказала: «Молоді люди вже не заміщують тих, хто помер від хвороб, викликаних курінням». Проте до ідеалу нам ще далеко, тож ефективні комунікації з тими, хто палить, важливі. Вони вже реалізуються у групі в соціальній мережі Facebook «Кидаємо курити разом».

Представник бюро ВООЗ в Україні Наталія Король повідомила, що «ВООЗ трактує вживання тютюну як захворювання», тому боротьба з ним така важлива для здоров’я нації.

На сьогоднішній день ще дуже багато людей у світі палить, проте ця тенденція потроху йде у бік згасання. Вчені визначили, що курці живуть у середньому на 16 років менше, ніж люди, які не мають цієї шкідливої звички. Велику роль у боротьбі з курінням відіграє державна політика з даного питання. Наприклад, у Норвегії вже у 2040 році планують повністю припинити продаж цигарок. В Україні, хоч і не такими швидкими темпами, все ж відбувається зниження кількості курців, а зручні практичні сервіси допоможуть людям швидше позбутися згубної звички.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED