Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Механізм фінансування закладів, підпорядкованих Національній академії медичних наук, скоро зміниться – МОЗ

Механізм фінансування закладів, підпорядкованих Національній академії медичних наук, скоро зміниться – МОЗУ Міністерстві охорони здоров’я України заявляють, що наразі триває підготовка до старту спільного пілотного проекту МОЗ, Міністерства фінансів України та Національної академії медичних наук України (НАМН). Його суть – у зміні механізму фінансування певних медичних закладів, підпорядкованих НАМН. Старт проекту планується на кінець вересня поточного року, зараз триває плідна робота з його підготовки.

У чому ж суть цього пілотного проекту, та чому він є таким важливим з точки зору МОЗ? На його основі буде відпрацьовано зміну механізму фінансової підтримки медичних закладів країни: оплачуватися будуть конкретні медичні послуги, а не видатки на утримання будівель. При цьому Національна академія медичних наук України буде виступати в ролі замовника цих послуг, а учасники пілотного проекту – в ролі їх постачальників. Про відповідну співпрацю укладатимуться договори, в яких буде чітко прописано, що скільки коштує і хто має відшкодовувати вказані витрати.

Вирішено, що у пілотному проекті візьмуть участь такі заклади, підпорядковані НАМН:
  1. Інститут нейрохірургії імені академіка А. П. Ромоданова.
  2. Національний науковий центр «Інститут кардіології імені академіка М.Д. Стражеска».
  3. Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова.
  4. Національний інститут хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова.
Дані медичні установи надають високоспеціалізовану (третинну) медичну допомогу.

Міністерство фінансів України вже виділило 200 мільйонів гривень на проведення даного пілотного проекту. Ці гроші зазначаються як додаткові до базового бюджету НАМН, затвердженого раніше. Їхнє призначення – суто впровадження в життя даного пілотного проекту. Планується, що з 2018 року держава буде оплачувати зазначеним вище медичним установам лише вартість конкретно наданих медичних послуг, а в їхній тариф будуть включені витрати на оплату праці медичного персоналу, ліки, комунальні послуги, амортизаційні витрати з утримання будівель тощо.

До 2018 року діятиме перехідний період. Якщо пілотний проект зарекомендує себе як успішний, на подібну схему фінансування буде переведено й інші установи, підпорядковані Національній академії медичних наук України. Таким чином буде реалізовуватися задекларований МОЗ принцип «гроші йдуть за пацієнтом». 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED