Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Україна переходить до єдиних стандартів в описі лікарських засобів

Україна переходить до єдиних стандартів в описі лікарських засобівКабінет Міністрів України ухвалив постанову про внесення змін до Положення про Державний реєстр лікарських засобів. Уніфікація даних, затверджена постановою, зробить регіональні закупівлі прозорими, мінімізує корупційну складову і наблизить українське законодавство до практики Європейського Союзу.

Згідно з Постановою КМУ № 387 від 08 травня 2019 р., уся інформація про лікарські засоби вноситься до Державного реєстру лікарських засобів за єдиними національними стандартами, прийнятих на основі міжнародних стандартів (ISO).

За цими принципами інформація про лікарські засоби буде інтегруватися в систему “Прозорро”. Вона буде максимально деталізована і не допускатиме різних трактувань. Наприклад, таблетовані форми лікарських засобів будуть зазначатись виключно у кількості таблеток (не блістерів чи упаковок, як це було раніше), а ціна розраховуватиметься за одну таблетку. Це дозволить уникнути ймовірних маніпуляцій у тендерних умовах.

Для виробників такі нововведення означають рівні умови, чесну конкуренцію і можливість виходу на міжнародні ринки, для лікарень - чіткі правила і мінімізація помилок при формуванні закупівель. У результаті лікарні зможуть закуповувати більше ліків за ті самі кошти для своїх пацієнтів.

Ця постанова сприяє наближенню нормативно-правових актів України до практики Європейського Союзу.

Майже рік над адаптацією стандартів працювали фахівці Технічного комітету "Інформаційні технології", за нормативні документи відповідала професійна команда Правового Альянсу, технічна реалізація - команди ІТ ДП “Прозорро” та ДП “Державний експертний центр МОЗ України”.

Джерело: http://moz.gov.ua


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED