Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ольга Богомолець про виїзд українських лікарів за кордон

Українські врачі масово їдуть за кордонУкраїна потрапила у замкнене коло: лікарі масово виїжджають за кордон, лікарні залишаються без персоналу, а тому, за новою урядовою “медреформою”, мають бути закриті як неефективні. Це означає, що повернутися лікарям буде нікуди, і ліквідація системи охорони здоров’я стане незворотною. Про це заявила Голова комітету ВР з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець.

За її словами, у найближчі два роки Україну можуть полишити ще 50 тисяч медиків на додачу до тих 66 тисяч, які вже виїхали за два попередні роки. Сусідні країни, такі як Польща, Чехія, Словаччина, Румунія та інші активно залучають до себе лікарів з нашої держави і налаштовані надалі спрощувати вимоги до їхнього працевлаштування в себе.

Як повідомила Ольга Богомолець, вже сьогодні в багатьох містах України майже не залишилося кваліфікованих спеціалістів, катастрофічно не вистачає медичних сестер, а через два роки ситуація погіршиться вдвічі. До цього треба додати, що кожного року тисячі досвідчених медиків йдуть на пенсію, а зміни поколінь не відбувається, бо молодь намагається за будь-якої можливості виїхати до сусідніх країн Євросоюзу, які відчувають не менш гострий дефіцит кадрів внаслідок схожих “реформ”.

Тільки в Польщі не вистачає 64 тисячі медиків, оскільки власні виїхали до Німеччини, Франції, Бельгії та Нідерландів, де зарплаті лікарів набагато вищі. Закривати дефіцит вони планують за рахунок українських фахівців, підготовлених за українські гроші.
У Чехії, Словаччині та Румунії, які також сьогодні націлені на залучення українських медиків — ситуація не краща. Там не вистачає десятків тисяч не тільки лікарів, але й медсестер, які виїхали за кордон. І все це — вакансії для українських медиків, які вдома отримують на місяць 3200 гривень, а при найгіршому сценарії у сусідній країні отримуватимуть близько 30 тисяч.
 
“Для того, щоб утримати лікарів в Україні —потрібно негайно підвищити їм зарплати до гідного рівня.Принцип “гроші йдуть за пацієнтом”, який впроваджується розробленим мною законом №2002-VIII від 06.04.2017 року, не може повноцінно працювати без збільшення видатків на медицину ще на 100 мільярдів гривень. Адже якщо лікування онкохворих на цей рік профінансовано на 27%, а хворих на серцево-судинні захворювання — лише на 30%, це означає, що і зарплати лікарів суттєво збільшуватися не будуть. Єдиною можливістю врятувати систему охорони здоров’я, запобігти відтоку лікарів за кордон та забезпечити українцям якісні безоплатні медичні послуги — є впровадження загальнообов’язкового державного медичного страхування, яке передбачається моїм законопроектом №4981-2”, — зазначила нардеп.

Ольга Богомолець пояснила, що для повного забезпечення системи охорони здоров’я коштами, страхові внески кожного громадянина, за її підрахунками та оцінками галузевих експертів, становитимуть близько 300 гривень на місяць. За працюючих громадян сплачуватиме роботодавець, самозайняті оплачуватимуть страховку самостійно, а за пенсіонерів, дітей та інші незахищені верстви — платитиме держава.

“На жаль, вже понад півтора року розгляд важливого законопроекту у парламенті блокується лобістами приватних страхових компаній, які не хочуть впровадження державного медичного страхування і прагнуть “протягнути” систему обов’язкового приватного медичного страхування. А в цей час десятки тисяч медиків тікають з країни, а система охорони здоров’я руйнується шаленими темпами.”, — заявила Голова комітету ВР з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець.
 
Прес-служба народного депутата Ольги Богомолець 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED