Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Свято Водохреща без шкоди для здоров’я: правила занурення в ополонку

Свято Водохреща без шкоди для здоров’я: правила занурення в ополонкуВже зовсім скоро, 19 січня, християни східного обряду будуть святкувати одне з найбільших церковних свят у році – Хрещення Господнє, в народі Водохрещу. Саме в цей день, за переказами, Іоан Хреститель похрестив Ісуса Хреста на річці Йордан, тому дане свято ще називають просто «Йордан». Безліч років поспіль існує традиція занурення в ополонку на Водохрещу, вважається, що тоді людина буде менше хворіти впродовж року, буде сильною та міцною.

Треба розуміти, що занурення у крижану воду – сильний стрес для організму, на який відповідають надниркові залози: вони викидають у кров велику дозу сильнодіючих протизапальних гормонів, які пригнічують запальні реакції, допомагають перенести холод. Дія цих гормонів продовжується приблизно 2 дні, тому перед зануренням треба бути повністю здоровим, інакше не уникнути хвороби. Це обов’язкова умова успішного купання на свято Хрещення.

Існують загальні правила, які дозволяють перенести процес занурення в ополонку без шкоди для здоров’я. Для цього треба:
  • Перед зануренням проконсультуватися з лікарем, адже хворим на діабет, аритмію, гіпертонікам ні в якому разі не можна купатися у крижаній воді. Також протипоказаним є занурення в ополонку для тих, хто має проблеми з нирками, гінекологічні захворювання.
  • Підготувати організм до морозу заздалегідь. Для цього треба приблизно за тиждень до свята виходити, наприклад, на балкон у шортах та футболці, усього на хвилинку, але щодня. Десь за 2 дні до купання варто додати обливання холодною водою.
  • За дві години до купання треба гарно поїсти, щоб забезпечити організм необхідними калоріями, адже в холодній воді він почне дуже швидко витрачати свої ресурси.
  • Перед зануренням розім’яти м’язи: побігати, поприсідати, так буде легше перенести холод.
  • Не вживати алкогольні напої перед зануренням, інакше після виходу з води буде набагато холодніше. Також алкоголь збільшує ризик розриву кровоносних судин. Після самої процедури можна випити зовсім трішки алкоголю, але набагато краще замінити його на чай.
  • Заходити у воду в середньому темпі, не стрибати одразу, але й не чекати, поки стане зовсім холодно. Не перебувати довго в ополонці, інакше виникає ризик переохолодження. Краще приблизно за 10 секунд тричі зануритися в воду та виходити.
Також пам’ятайте: якщо температура повітря нижче -10°С, краще цього року не купатися, особливо якщо ви плануєте зробити це вперше. Лікарі категорично не рекомендують занурювати в ополонку дітей, оскільки у них ще недосконала система терморегуляції, й обмороження може відбутися дуже швидко з усіма можливими наслідками (пневмонія, менінгіт тощо).

Після виходу з ополонки швидко вдягніться, не забуваючи про шапку, та зігрійтеся теплим чаєм.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED