Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ожеледиця: як уникнути травмування? Практичні поради

Ожеледиця: як уникнути травмування? Практичні порадиОсь і прийшла зима, а разом з нею і заморозки, ожеледиця на дорозі може виникнути щодня. Вона змушує бути уважними не лише водіїв, а й пішоходів, адже ризик травмування, коли під ногами слизько, є високим. Що ж робити, щоб не пошкодити кінцівки чи інші частини тіла? І якщо падіння є неминучим, про які правила слід пам’ятати, щоб воно принесло якомога менше шкоди?

Вразливі кінцівки. В першу чергу від травм страждають кінцівки. Це відбувається з різних причин: під час падіння багато хто виставляє руки вперед, а не групується. Ноги теж вразливі під час падіння, саме на них часто приходиться головний удар. Під час неминучого падіння слід намагатися правильно згрупуватися, приземлитися на бік, потім перевернутися і спробувати підвестися. Краще вимазати одяг, ніж зламати кінцівку. Якщо падіння відбулося, і рука чи нога сильно болить в певному місці, слід до нього терміново прикласти холод. Це може бути, наприклад, сніг чи лід. Якщо під час падіння було чути хрускіт у руці або нозі, скоріше за все, це перелом. У такому разі не варто рухати кінцівкою, краще одразу викликати швидку допомогу.

Як ходити по кризі? Якщо на вулиці суцільний лід, ходити краще дрібними кроками, коліна трохи зігнути, наступати на всю підошву, не піднімати ноги високо. Слід всю свою увагу сконцентрувати на процесі руху, не відволікатися на розмови по телефону чи інші подібні речі. Також варто шукати ділянки без льоду, на яких можна перепочити та вільно пройти декілька кроків. Якщо стає зрозумілим, що падіння все ж почалося, краще встигнути присісти. Так можна відновити рівновагу або ж зменшити можливі наслідки падіння.

Що треба знати про зимове взуття? Взимку, особливо коли слизько, краще не носити взуття на високих, а особливо на тонких підборах. Краще обирати взуття з глибоким протектором на підошві. Якщо на вулиці стало слизько різко, а вийти конче необхідно, на допомогу може прийти звичайний лейкопластир. До підошов взуття слід приклеїти широкі смужки лейкопластиру, і тоді ходити по вулиці стане набагато комфортніше. Зимове взуття повинне бути не лише теплим, а й мати неслизьку підошву, інакше падіння буде важко уникнути.

Правила падіння

Якщо падіння Ожеледиця: як уникнути травмування? Практичні порадиє неминучим, слід зробити все можливе, щоб воно не стало травматичним. Для цього треба дотримуватися таких простих правил:
  • При падінні назад слід згрупуватися, вигнути спину дугою, підборіддя притиснути до грудей, руки – до тулуба. Запам’ятайте: при падінні назад не можна виставляти руки назад, інакше існує ризик травмування кінцівок.
  • Намагайтеся впасти на бік: на всю поверхню сідниці, стегно та зігнуту напружену руку. Це пом’якшить удар.
  • У процесі падіння перед тим, як приземлитися, спробуйте відштовхнутися від землі у напрямку падіння паралельно землі. Так ви зможете далі проїхати і пом’якшити падіння.
  • При падіння вперед намагайтеся повернути таз та ноги на 45°та приземлитися на зовнішню поверхню стегна.
До зимових погодних умов ще треба звикнути, тому в саме в грудні так багато випадків травмування через ожеледь на дорозі. Будьте обачними, обирайте правильне взуття, не поспішайте при ходьбі, бережіть свої кінцівки. А якщо впасти все ж не пощастило, пам’ятайте про правила, які можуть врятувати від травмування.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм