Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Українські вчені отримають грант у понад 15 мільйонів гривень на розробку нового антибіотику та вакцини проти COVID-19

Українські вчені отримають грант у понад 15 мільйонів гривень на розробку нового антибіотику та вакцини проти COVID-19Національний фонд досліджень України визначився з переможцями конкурсного відбору на розробку вакцини проти COVID-19. Крім того, було визначено і переможців гранту на дослідження для винайдення антибіотику нового покоління. В обидвох проєктах перемогли вчені зі Львова – професор Андрій Сибірний, директор Інституту біології клітини НАН України, та доктор біологічних наук Костянтин Дмитрук, заступник пана Сибірного. 

Вчені виграли грант у 5,1 мільйон гривень, призначений для розробки нового антибіотика, та грант у 10 мільйонів гривень, призначений для розробки вітчизняної вакцини проти COVID-19. 

Отже, 5,1 мільйон гривень виділили на розробку антибіотику нового покоління. Він має бути універсальним, щоб лікарі не були змушені комбінувати 2-3 різні препарати для досягнення бажаного терапевтичного ефекту. Це особливо актуально на фоні все більшої стійкості бактерій до антибіотиків.

Що стосується розробки української вакцини проти COVID-19, на неї виділили 10 мільйонів гривень. Процесом розробки керує Костянтин Дмитрук. За прогнозами вчених, приблизно через півроку можна буде почати дослідження вакцини на тваринах. У Національному фонді досліджень сподіваються, що винайдення української вакцини проти COVID-19 дозволить повністю покрити потребу в ній для всіх громадян нашої держави.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED