Перевозка больных

Невдала імплантація зуба

Невдала імплантація зубаІмплантація (зуби верхньої щелепи та нижньої) – доволі контрольована операція, що потребує максимум участі від лікаря та пацієнта.

Стоматолог має все ретельно перевірити, впевнитись, що немає протипоказань для встановлення імпланта, якісно провести процедуру.

Пацієнт має надати повну інформацію стосовно свого здоров'я, не приховуючи важливі моменти, та дотримуватися необхідних правил перед процедурою та після неї.

Фото lukashuk.com.ua

З тих чи інших причин щось може піти не так. Це призведе до невдалої імплантації. Давайте розберемося, як знизити ризик цього варіанту до мінімуму.

Нарощування ясен після імплантації

Пацієнти часто запитують, скільки приживається імплант на верхній щелепі, навіщо потрібне нарощування кісткової тканини на верхній та нижній щелепі.

В рандомізованих дослідженнях з питання імплантації затверджені певні норми, яких дотримуються всі стоматологи. Серед іншого є інформація стосовно кісткової тканини, що повинна оточувати імплант з усіх сторін шаром не менше трьох міліметрів.

Після видалення зуба зникає жувальний тиск у цьому місці, що суттєво зменшує висоту кісткової тканини. Через це лікарі радять проводити імплантацію у перші 3-4 місяці після видалення зуба, щоб уникнути додаткових операцій, а з ними додаткового часу та довгого процесу реабілітації.

Ідеальним варіантом вважається одномоментна імплантація зубів, коли на місце видаленого зуба одразу встановлюють титановий штифт.

Фото lukashuk.com.ua

Однією з популярних операцій з нарощування кісткової тканини верхньої щелепи вважається синус-ліфтинг. Процедуру проводять перед заміщенням верхніх зубів для того, щоб досягти нормального об'єму кістки.

Є два способи проведення синус-лифтингу:

  • Закритий, коли одночасно виконується інтеграція імпланта і закладання кісткового заміщувача. Ця операція рекомендується при мінімальній висоті у 5-8 міліметрів альвеолярного відростка, бо робиться менший обсяг робіт, відмічається швидке загоєння тканини. А це значить, що заміщення втраченого зуба можна зробити в коротший термін.

  • Відкритий, у разі суттєвого дефіциту кісткової тканини, при об'ємі менше 5 міліметрів. У даному випадку до моменту установки імплантату має пройти шість або більше місяців, що залежить від стану кісткової тканини та часу її відновлення.

Реабілітація після імплантації зубів

Шукаючи інформацію, як вставляють імплант, пацієнти часто нехтують іншими важливими даними: як пришвидшити загоєння ясен, вгамувати біль, зменшити кровотечу.

Процес реабілітації починається з перших хвилин після завершення операції і повністю лягає на плечі пацієнта. Задача лікаря у цьому випадку – лише спостереження за швидкістю та «якістю» відновлення й оперативне реагування у разі відхилень від норми.

Фото lukashuk.com.ua

Ось декілька важливих порад, які допоможуть пришвидшити реабілітацію:

  • Для зменшення набряклості та кровотечі використовуйте льодові компреси або грілку з холодною водою, прикладаючи їх до прооперованої ділянки. В перший день можна робити їх кожної години, тримаючи до 10 хвилин. У наступні 2-3 доби кількість таких компресів треба звести до п'яти за день.

  • Одразу після операції потрібно відмовитись від прийомів їжі (мінімум на три години), а в наступні 2-3 дні зменшити навантаження на прооперовану ділянку. Для цього жуйте на здорову сторону, а також виключіть із раціону тверді продукти, солоні, кислі, гарячі і холодні страви.

  • Щоденна гігієна ротової порожнини, що включає чищення зубів щіткою з м'якою щетиною (намагаючись уникнути контакту з яснами в місці встановлення імпланту), проводити полоскання відварами ромашки, шавлії, дубу, календули (у всі дні, крім першого).

  • Застосовувати медичні препарати та знеболюючі тільки за призначенням лікаря.

Виконуючи ці прості та важливі правила можна суттєво зменшити болісні відчуття та кровотечу, пришвидшити процес реабілітації.

Що не можна робити після імплантації зубів?

Щоб не зашкодити власному здоров'ю, треба в перший місяць уникати таких важливих моментів:

  • Категорично заборонено вживати алкоголь та курити на строк не менше трьох тижнів (а краще до місяця), так як сигаретний дим та алкогольні напої дратують м'які тканини слизової оболонки. Це призводить до посилення кровотечі, зменшення якості приживлення імплантату та кістки.

  • Уникати зайняття спортом і будь-яких фізичних навантаженнь строком не менше 14 днів, щоб не витрачати зайвих сил і дати організму швидше відновитися.

  • Не вживати тверду їжу, віддавши перевагу бульйонам, пюре, йогуртам, сирам.

  • Відмовитись від походів до сауни або лазні. Висока температура може спровокувати посилення кровотоку, що збільшує ризик ускладнень.

  • Забороняється чіпати руками та предметами прооперовану ділянку, щоб не занести інфекцію. Чистити зуби обережно, щоб не поранити ясна.

Ці заборони допоможуть зберегти здоров'я, уникнути дискомфортних відчуттів та додаткових візитів до стоматолога.

Імплантація зубів — протипоказання

Треба торкнутися і найбільш важливої теми – протипоказань до імплантації. Нехтуючи цією інформацією, ви ставите під загрозу своє життя, тому поставтесь до питання з максимальною уважністю.

Існують абсолютні та відносні протипоказання до імплантації. До перших відносяться:

  • злоякісні утворення;

  • захворювання крові;

  • цукровий діабет;

  • слабкий чи ослаблений імунітет;

  • алергія на препарати та їх компоненти.

При цьому кожний випадок розглядається окремо.

До відносних протипоказань відносять;

  • порушення прикусу;

  • захворювання внутрішніх органів (у стадії загострення);

  • інфекційні процеси;

  • запальні процес в роти;

  • додатково для жінок – вагітність та період лактації.

Нехтування абсолютними протипоказаннями призводить до ризику виникнення інфекцій та запалення, прискорення розвитку злоякісних утворень, відторгнення імпланту (особливо при цукровому діабеті), набряків та запалення (при алергічних реакціях), що загрожують життю.

У випадку відносних протипоказань може погіршитись стан здоров, є ймовірність розвитку запальних процесів, що збільшує ризик відторгнення імпланта.

Застосування анестезії для вагітних може негативно вплинути на здоров'я плоду. Також під час вагітності імплант може бути рухомим і не прижитися, бо у тілі жінки відбуваються зміни у складі кісток.

Знаючи ці прості правила, ви зможете потурбуватися про своє здоров'я та відновити красиву усмішку відносно швидко і просто.