Уряд ухвалив Стратегію реформування системи шкільного харчування до 2027 року: деталі

«Попри вороже вторгнення мусимо давати дітям найкраще – від освіти до харчування. Скажу навіть більше: усе це під час випробувань воєнного часу має бути ще якіснішим. Бо з цього формується стійкість. Ось чому реформа шкільного харчування, розпочата ще 2020 року, триває. Як і все, що робимо під час війни, реформа набула навіть більшого, можна сказати, світоглядного значення: обʼєднала всю країну, сотні дорослих, фахівців із харчування в бажанні створити найкращі умови, можливості, віру в завтрашній день для малих українців, яким так нелегко зростати зараз», – зазначила ініціаторка реформи Олена Зеленська.
Реалізація Стратегії реформування дозволить покращити умови організації якісного, безпечного, збалансованого харчування у закладах освіти. Це сприятиме формуванню у дітей здорових харчових звичок та дозволить знизити ризики неінфекційних захворювань (ожиріння, серцево-судинні хвороби тощо) у дорослому віці.
«Реформа шкільного харчування – це масштабний проєкт, покликаний виростити дітей здоровими, щоб вони розуміли цінність збалансованого якісного харчування. Тому, починаючи з садочків і шкіл, ми посилюємо систему контролю якості, переглядаємо норми, які стосуються як умов приготування, так і технологічні карти страв, меню. Ці кроки дозволяють навчити дітей їсти правильно та започатковують культуру здорового харчування на рівні кожної окремої громади», – зазначив міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.
Стратегія реформування шкільного харчування містить 4 ключові напрями на наступні 5 років і передбачає реалізацію таких пунктів:
- організація якісного та безпечного харчування: закупівлі та фінансування;
- відновлення та модернізація харчоблоків: комплексний підхід. Дотримання вимог системи НАССР;
- розвиток кадрового потенціалу;
- впровадження нових норм харчування, меню, а також формування культури здорового харчування.
МОЗ нагадує, що в Україні затверджені нові нормативи та регламенти, змінений Порядок організації харчування в закладах освіти й дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Крім того, розроблені три технологічні моделі організації харчування в закладах освіти. Кожна школа обирає зручну для себе модель, яка допоможе забезпечити всім дітям рівний доступ до якісної їжі.
За підтримки міжнародних партнерів триває створення кулінарних хабів у Київській, Одеській, Полтавській та Тернопільській областях, де навчаються кухарі-тренери, які згодом передаватимуть отримані знання і навички колегам у регіонах. 1000 кухарів уже пройшли навчання, ще 600 – планують зробити це до кінця року.
Новые статьи:
- Лікарям урізали оплату: НСЗУ не рахує не верифікованих пацієнтів
- Лікарям урізали оплату: НСЗУ не рахує не верифікованих пацієнтів
- Для фармацевтів запустили безкоштовний онлайн-курс про е-рецепт
- Перший етап розподілу в інтернатуру: понад 96% випускників уже отримали місця
- «Верифікація заради прозорості: як підтвердження даних пацієнтів змінює систему охорони здоров’я»
Также интересно посмотреть:
- У пологових «вигадують» діагнози новонародженим для отримання подвійної оплати від НСЗУ: коментарі очільника МОЗ
- Онкологи України обʼєднались задля навчання українців ОНКОсвідомості в YouTube
- За яких умов лікарня зобовʼязана повернути пацієнтам витрачені кошти?
- Як отримати ліки для профілактики інсультів безоплатно?
- МОЗ: особливості реабілітації пацієнтів після інсульту