Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Скільки було виписано е-рецептів на антибіотики за перші чотири дні?

Скільки було виписано е-рецептів на антибіотики за перші чотири дні?З 1 серпня лікарі та фармацевти по всій Україні почали працювати з електронними рецептами на антибіотики. 

Електронний рецепт – це долучення України до сучасних світових медичних стандартів, адже антибіотики практично у всьому світу випускаються виключно за призначенням лікаря.
Його впровадження не лише депаперизує сферу охорони здоров’я, але й кидає виклик ще серйознішій проблемі – самовільному вживанню пацієнтами антибактеріальних препаратів, що може викликати резистентність, тобто стійкість бактерій до антибіотиків. 
 
«Призначення антибіотиків – виключно прерогатива лікаря, адже лише лікар знає, який саме антибіотик потрібен для конкретного пацієнта і саме лікар несе відповідальність за збереження його здоров’я і життя, – ділиться враженнями Роман Вайда, лікар-хірург Першого територіального медичного об'єднання м. Львова. – Технічно виписка грамотно продумана – просто і прозоро. До того ж мені дуже імпонує, що є можливість переглядати навчальні курси онлайн».
 
Інновація стала для медичних працівників справжнім проривом – так, лише за перші чотири дні було виписано 9 518 електронних рецептів на антибактеріальні препарати.
 
«Я вважаю, що e-рецепт на антибіотики на сьогодні – просто необхідність, оскільки часто люди, начитавшись статей в Інтернеті, займаються самолікуванням, а потім, коли зрештою приходять до лікаря, організм вже не реагує на лікування, – відзначає Наталія Дрожжевкіна, пульмонолог КНП «ЦПМСД« Бердичівської міської ради. – Мої побоювання щодо виписки електронного рецепта швидко пройшли завдяки підготовці – фахівці МІС, в якій працюю, напередодні запуску провели вебінар, де все доступно пояснили.  До того ж я нещодавно проходила курс навчання від НСЗУ, рекомендую це зробити кожному лікареві».
 
МОЗ нагадує, що електронний рецепт можна отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Для пацієнтів він є додатковим кроком до зручного, а головне – безпечного отримання потрібних ліків. 
 
До того ж функціонал електронного рецепта дозволяє зробити частковий відпуск ліків і розділити покупку на декілька разів. При цьому отримувати повторно рецепт у лікаря не потрібно, просто фармацевтичний працівник поставить на інформаційній довідці штамп «Відпущено» та вкаже кількість відпущеного препарату.
 
Нові можливості електронної системи охорони здоровʼя, зокрема електронний рецепт на антибіотики, прищеплюють пацієнтам дбайливе ставлення до свого здоров’я, а лікарям – можливість працювати більш сучасно та ефективно.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED