Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

МОЗ: формування медичних висновків про народження дитини в ЕСОЗ

МОЗ: формування медичних висновків про народження дитини в ЕСОЗМОЗ відновлює вимогу обов'язкового створення медичного висновку про народження дитини (МВН) в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Відповідний наказ набув чинності 12 травня 2022 року.

Якщо лікарі мають технічну можливість для роботи в ЕСОЗ, вони мають формувати МВН у встановленому МОЗ порядку. МВН про народження лікар створює на підставі медичних записів в ЕСОЗ щодо результатів первинного огляду новонародженого протягом доби з народження дитини.  
 
Лікар видає медичне свідоцтво про народження за формою 103/о, якщо немає технічної можливості для формування МВН та у випадку народження дитини жінкою без документів, що посвідчують особу або яка є громадянкою іноземної держави, особою без громадянства, яка тимчасово перебуває на території України.
 
Раніше МОЗ дозволяло видавати паперові документи про народження дитини у випадках народження дитини поза закладом охорони здоров’я та за браком можливості для транспортування породіллі й новонародженого до відповідного надавача медичної допомоги або за умови її відмови від такого транспортування в обставинах підвищеної загрози життю та здоров’ю.
 
Винятково за таких умов лікар або будь-який інший медичний працівник, який надавав допомогу в пологах або був присутній на пологах чи проводив перший медичний огляд жінки та дитини, може виписати один із двох документів: 
 
  • медичне свідоцтво про народження за формою 103/о;
  • довідка довільної форми, що прирівняна до медичного свідоцтва про народження за формою 103/о. Її видають, якщо немає бланка медичного свідоцтва про народження за формою 103/о.
Раніше МОЗ також передбачило, що медичне свідоцтво про народження за формою 103/о можуть видавати лікарі за лікарською спеціальністю «Акушерство і гінекологія», «Неонатологія», «Педіатрія», «Терапія», «Загальна практика — сімейна медицина», у разі народження дитини поза закладом охорони здоров’я після проведеного огляду жінки, яка народила дитину, та дитини за умови наявності у первинно-обліковій медичній документації жінки, у зокрема в ЕСОЗ, відомостей, що підтверджують факт вагітності такої жінки.  
 
МОЗ наголошує, що заборонено видавати одночасно паперове медичне свідоцтво про народження та формувати МВН.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED