Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Голова НСЗУ розповіла чи вистачить коштів на захист пацієнтів та мотивацію персоналу

Голова НСЗУ розповіла чи вистачить коштів на захист пацієнтів та мотивацію персоналуЯкщо медичні заклади використовуватимуть надані НСЗУ кошти на підвищення якості надання послуг та мотивацію персоналу, то закладених у бюджеті грошей має повністю вистачити на виплату підвищених зарплат медикам.

Про це в одному з інтерв’ю розповіла голова НСЗУ Наталія Гусак. 
 
«Тарифи Програми медичних гарантій на ті чи інші послуги враховують не лише закупівлю ліків та витратних матеріалів, а в тому числі й заробітну платню персоналу. І я гадаю, що закладених коштів достатньо для того, щоб мотивувати наявний персонал і навіть боротися за кращих лікарів у своїх медичних закладах», - сказала Гусак.
 
Водночас зауважила вона, є досить багато випадків неправильного розуміння реалізації Програми медичних гарантій чи контрактування із НСЗУ засновниками чи управлінською ланкою закладів. І часто це призводить до того, що кошти НСЗУ використовуються зовсім не для того, щоб надати пацієнту потрібну йому допомогу, вчасно і в достатньому обсязі закупити ліки та мотивувати працівників лікарні. А часто ці кошти використовують на те, що не входить до контрактних зобов’язань НСЗУ.
 
До прикладу, вона привела оплату комунальних платежів медичних закладів. Відзначається, що це є зобов’язання органів місцевого самоврядування, засновників. Однак пані Наталія, вказала на те, що все більше і більше закладів скаржаться НСЗУ про те, що засновники вважають, що коштів з НСЗУ достатньо, і вони змушують із цих грошей оплачувати комунальні платежі. НСЗУ не втручається у господарську діяльність підприємства, але у Програму медичних гарантій точно не закладаються капітальні видатки медзакладів, видатки розвитку. 
 
За її словами, відповідальність НСЗУ - щоб кошти, які закладені у договори з надавачами медичних послуг, їм були вчасно перераховані. Відповідальність керівництва лікарні та власників лікарень - щоб кошти були ефективно та справедливо використані.
 
Нагадаємо, що Кабінет Міністрів на засіданні 12 січня ухвалив постанову про підвищення зарплати медпрацівникам. Постанова набуває чинності з дня її опублікування та застосовується з 1 січня 2022 року.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED