Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Яке покарання очікується за хибний виклик швидкої допомоги?

Яке покарання очікується за хибний виклик швидкої допомоги?В умовах розвитку пандемії коронавірусу, ставлення українців до “швидкої” значно змінилося. 
Раніше виклик швидкої дуже часто був необхідністю поміряти тиск і відвезти, замість таксі, до лікарні, а іноді й просто пожартувати. Такий жарт коштує, всього від 51 до 119 грн, та й то лише тоді, коли жартівника вдавалося знайти.
 
Нещодавно були прийняті нові правила виклику «екстренки»: тепер диспетчер за жорстким алгоритмом вирішує, направляти машину до хворого чи передати виклик сімейному лікарю. Оскільки цей диспетчерський протокол, в якому наводяться не лише діагнози, а й симптоми, досить легко знайти в мережі, то деякі «винахідники» намагаються, завчивши необхідний мінімум симптомів найсерйозніших патологій, вдавати із себе смертельно хворих, аби змусити лікарську бригаду приїхати будь-що. Але тепер усім любителям гумору та безплатного таксі з медичним супроводом доведеться, як то кажуть, платити значно більше.
 
30 березня на позачерговому засіданні Верховна Рада прийняла в цілому Законопроєкт про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення рівня відповідальності за порушення вимог техногенної та пожежної безпеки № 4157. В цьому документі пропонується за свідомо неправдивий виклик аварійно-рятувального формування, поліції або екстреної медичної допомоги впровадити штраф у розмірі від 850 до 3 400 грн чи 50 до 200 неоподатковуваних мінімумів. Як саме будуть нараховуватися конкретні штрафи й від чого залежить їхній розмір, поки невідомо.
 
До речі, взимку при виносу цього Законопроєкт на обговорення, депутати пропонували значно вищі суми покарань – від 3 400 грн до 10 200 грн. Але затверджені штрафи виглядають значно поблажливішими. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED