Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

В Україні родичі померлих тепер мають право передавати тіла для трансплантації

В Україні родичі померлих тепер мають право передавати тіла для трансплантаціїНа засіданні Верховної Ради був прийнятий Закон №418-IX про деякі питання трансплантації анатомічних матеріалів людини.  Документ набрав чинності 29 грудня 2019.
 
Дієздатний громадянин, який досяг повноліття, має право погодитися або відмовитися від надання після смерті власного тіла або анатомічних матеріалів установам охорони здоров'я.  Рішення про передачу тіла або анатомічних матеріалів померлого можуть приймати з чоловіком (або дружиною), або з близькими родичами, якщо це не суперечить волевиявленню померлого.  Відповідний порядок встановлюється Кабінетом Міністрів.

Крім того, закон встановив заборону на торгівлю анатомічними матеріалами людини та їх рекламу.  Дозволена лише соціальна реклама, яка популяризує трансплантацію.

У разі навмисного порушення закону, передбачено штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до 2 років, або позбавлення волі на строк до 3 років, без права працювати на певних посадах або займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED