Перевозка больных

Якісні ліки українцям

Якісні ліки українцям25 жовтня представники МОЗ України та державних підприємств Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України провели зустріч щодо формування  дорожньої карти створення і функціонування єдиної державної системи моніторингу обігу лікарських засобів, яка має стати складовою державної автоматизованої інформаційної системи моніторингу, аналізу та контролю обігу товарів та послуг в Україні.

У рамках Концепції реалізації державної політики щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів МОЗ України розпочато пілотний проєкт з маркування упаковок лікарських засобів спеціальним 2D кодом. Його мета – подолання проблеми з фальсифікованими ліками і уникнення потрапляння такої продукції на ринок України для збереження життя і здоров’я українців.

«Запуск пілотного проекту – це перший крок для побудови дієвої європейської системи запобігання потрапляння на ринок фальсифікату і в майбутній перспективі повної відсутності на ринку України підроблених та неякісних ліків», – зазначила заступник міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Олена Сімоненко.

Пілотний проєкт з 2D кодування на упаковках лікарських засобах триватиме рік. До пілотного проекту за власним бажанням можуть долучитись виробники, дистриб’ютори, аптечні та медичні заклади. В майбутньому нанесення кодування на упаковки лікарських засобів буде передбачено для всіх рецептурних лікарських засобів.  

Нині вже 12 учасників долучились до пілотного проєкту. Згодом більше операторів фармацевтичного та медичного ринку братимуть участь у ньому. До МОЗ України продовжують надходити заявки на участь – вже скоро перелік учасників розшириться.

У рамках пілотного проєкту, передбачено створення і функціонування єдиної державної системи моніторингу обігу лікарських засобів. Саме тому 25 жовтня представники МОЗ України та державних підприємств Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України провели зустріч і обговорили дорожню карту створення і функціонування єдиної державної системи моніторингу обігу лікарських засобів, що є невід’ємною складовою пілотного проєкту.

Для чого необхідне 2D кодування

2D код – маркування, двовимірний штрих-код на упаковці лікарських засобів. Він наноситься при виробництві ліків. Інформація про це заносяться в єдину державну систему проведення моніторингу обігу лікарських засобів.  2D-кодування – це масштабний механізм контролю, що має безліч корисних опцій як для держави, так і для виробника. Завдяки його впровадженню держава матиме реальну статистику споживання пацієнтами ліків і зможе більш точно планувати обсяги закупівель ліків та фінансування державних програм, а фармкомпанії – обсяги виробництва та розподіл ліків по аптеках. Пацієнти завдяки такому маркуванню зможуть перевірити, чи ліки не є фальсифікованими, протермінованими або завезеними до країни з порушенням норм, просканувавши код через мобільний додаток.

Джерело: http://moz.gov.ua


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED