16 жовтня — всесвітній день здорового харчування
Здорове харчування — це не тільки добре самопочуття і позбавлення від багатьох недуг, міцна нервова система і нормалізація ваги, але й любов та повага до себе, це прагнення до здорового і тривалого життя.
Крім того, кожні сніданок, обід і вечеря у сімейному колі є важливими кроками до зміцнення зв’язку між членами родини.
Дедалі більше українців прагне споживати здорову їжу: ретельно вивчає інформацію про склад продуктів і готує вдома смачні страви з натуральних продуктів, обмеживши додавання некорисних інгредієнтів, таких як сіль, цукор та надмірна кількість жиру.
Центр громадського здоров’я нагадує правила здорового харчування (ухвалені МОЗ України 8 грудня 2018 р.), дотримання яких допоможе почуватися краще, а також запобігти розвитку багатьох захворювань.
Рекомендації для здорового харчування
Завантажити «Тарілку здорового харчування»: розподіл раціону за групами продуктів.
Змінити раціон за один день неможливо: головне послідовно йти до мети — тоді здорове харчування стане для вас природним.
Бережімо себе і харчуймося правильно!
Джерело: phc.org.ua
Крім того, кожні сніданок, обід і вечеря у сімейному колі є важливими кроками до зміцнення зв’язку між членами родини.
Дедалі більше українців прагне споживати здорову їжу: ретельно вивчає інформацію про склад продуктів і готує вдома смачні страви з натуральних продуктів, обмеживши додавання некорисних інгредієнтів, таких як сіль, цукор та надмірна кількість жиру.
Центр громадського здоров’я нагадує правила здорового харчування (ухвалені МОЗ України 8 грудня 2018 р.), дотримання яких допоможе почуватися краще, а також запобігти розвитку багатьох захворювань.
Що таке здорове харчування?
Це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у харчових і біоактивних речовинах.Рекомендації для здорового харчування
- Споживайте адекватну кількість калорій для задоволення власних потреб в енергії та основних поживних речовинах
- Споживайте достатню кількість корисних харчових продуктів щодня: овочів, бобових, фруктів, цільних злаків, горіхів, насіння, яєць, нежирного м’яса, риби та молочних і кисломолочних продуктів
- Уникайте частого споживання харчових продуктів і страв зі значним вмістом солі, цукру та жиру
- Намагайтеся дотримуватись оптимального режиму харчування та набути здорових харчових звичок
- Пийте достатньо рідини, обирайте напої, котрі не містять багато калорій. Не починайте вживати алкоголь чи обмежте його споживання
- Постійно і ретельно дотримуйтеся правил харчової безпеки, зокрема чистоти, обирайте лише якісні та безпечні харчові продукти, із належними умовами їхнього транспортування, зберігання та приготування
- Намагайтеся більше рухатись і займатися фізичними вправами щодня
Завантажити «Тарілку здорового харчування»: розподіл раціону за групами продуктів.
Змінити раціон за один день неможливо: головне послідовно йти до мети — тоді здорове харчування стане для вас природним.
Починайте з невеликих кроків:
- поступово додавайте у щоденний раціон салати (із сирих різнокольорових овочів);
- використовуйте оливкову олію для приготування їжі;
- включіть до раціону здорові перекуси із сухофруктів, горіхів, яблук, ягід;
- снідайте нежирним супом, салатом або кашею;
- їжте 4-5 разів на день плюс 2 перекуси, їжте повільно, ретельно пережовуйте;
- їсти бажано в один і той самий час, але не пізніше ніж за три години до сну;
- замініть інгредієнти страв на менш калорійні — майонез на йогурт, цукор на мед, цукерки на сухофрукти тощо.
Бережімо себе і харчуймося правильно!
Джерело: phc.org.ua
Новые статьи:
- НСЗУ: які особливості проєкту “Представник пацієнта”?
- МОЗ: зміна порядку надання психіатричної допомоги в стаціонарах
- НСЗУ: чи всі із 33 медзакладів НАМН України готові до роботи в межах ПМГ?
- НСЗУ: як отримати безоплатні ліки при хворобі Паркінсона?
- Як відбувається лікування туберкульозу в стаціонарі та амбулаторно?