Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Бар'єри вакцинації проти кору – результати досліджень

Бар'єри вакцинації проти кору – результати дослідженьПісля зниження загального глобального рівня захворюваності на кір, що спостерігалось у період до 2016 року, декілька країн зіткнулися з цим захворювання. Спалах кору розпочався у 2016 році у Румунії. У порівнянні з 2017 у 2018 році захворюваність на кір в Україні зросла у 10 разів та було зареєстровано 23 летальні випадки. У 2018 році показник захворюваності в Україні у 48 разів перевищував відповідний показник на території решти Європи (125 на противагу 2.6 на 100 тис. населення). Станом на червень 2019 року МОЗ повідомило про 115 000 захворілих і 39 померлих від кору осіб, починаючи із 2017 року.

У відповідь на спалах в кінці 2017 року МОЗ України розпочало посилену програму вакцинації проти кору, орієнтовану на дітей віком від 1 до 9 років з відсутнім або неповним курсом вакцинації.
Інтервенційна епідеміологічна служба – Україна (ІЕС-УКР) провела дослідження з метою встановлення бар'єрів вакцинації серед батьків перехворілих на кір дітей в період після впровадження програми з підсиленої імунізації. Дослідження було проведено у 7 областях України з найвищим рівнем захворюваності на кір серед дітей віком від 1 до 18 років у 2017 та 2018 роках. Групою дослідників були опитані батьки перехворілих на кір дітей із датою появи висипу у вересні та жовтні 2018 року з відсутнім або неповним вакцинальним статусом проти кору.

Серед опитаних батьків 301-ї дитини, які були включені в дослідження, 93% батьків не звертались за вакцинацією, тому що не вірили в якість або ефективність вакцини, або через страх виникнення побічної дії. Причини відсутності звернення за вакцинацією серед батьків дітей як до так і після 6 років були подібними, проте більшість батьків дітей старше 6 років не вважали взагалі вакцинацією необхідною. 

Інші дослідження показують, що батьки часто не знають або частково знають реальний склад вакцин, а також які захворювання можна попередити за допомогою вакцинації. 

Майже всі респонденти (95%), які не звертались за вакцинацією, знали про існування вакцини проти кору, та 61% з них знали саме про необхідність отримання 2-х доз вакцини. Проте лише 42% батьків знали про впровадження програми підсиленої імунізації. Результати дослідження, проведеного Facciolà та іншими авторами, вказують, що позитивні думки батьків про вакцинацію залежать від позитивної думки лікаря, в той час як думки негативно налаштованих батьків були обумовлені прямими або непрямими знаннями про людей, котрі буцімто мали негативний досвід вакцинації.

Ми також запитували думку батьків про подальшу вакцинацію, враховуючи, що їхні діти перехворіли на кір. Лише 43% відповіли, що вони будуть вакцинувати дітей у майбутньому. 

Лише 33% батьків знають про те, що найбільш ефективним засобом захисту дітей під час спалаху кору є вакцинація. Проте інші респонденти помилково вважали, що уникати контакту з хворими, зміцнювати імунітет або обмежувати відвідування шкіл дітьми захистить дитину від захворювання.

За результатами опитування виявлено, що 83% батьків погоджуються з тим, що більшість захворювань, від яких можна зробити щеплення, серйозні, водночас 32% вважають, що діти отримують більше щеплень, ніж їм потрібно, а 38% – що здорові діти не потребують вакцинації взагалі. 78% батьків повідомили, що їх оточення висловлює занепокоєння, щодо можливої побічної дії вакцин. 55% батьків хочуть самі обирати, від яких захворювань вакцинувати своїх дітей.

Центр громадського здоров'я України нагадує, що для надійного захисту від хвороби усі діти мають вчасно отримати як першу, так і другу дозу вакцини проти кору. Міністерство охорони здоров’я закликає всіх дотримуватися Календаря щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію.

Наявність щеплень за Календарем — обов’язкова вимога для відвідування дошкільних навчальних закладів і шкіл. Законність цієї вимоги підтвердив Верховний Суд України у Постанові. МОЗ України надає можливість безоплатно вакцинуватися і дітям, і дорослим: вікові обмеження на безоплатну вакцинацію від кору скасовано. Також можна вакцинувати немовлят віком від 6 місяців, для яких кір особливо небезпечний. Крім того, щеплення мають отримати діти, чиї батьки брали фальшиву довідку про вакцинацію.

Усі регіони забезпечено вакцинами КПК (проти кору, паротиту і краснухи) виробництва Бельгії та США. Перевірити кількість вакцин у вашій області можна у таблиці

Джерело: phc.org.ua

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED