Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

В Україні стартувала програма «Доступні ліки»: що про неї треба знати?

В Україні стартувала програма «Доступні ліки»: що про неї треба знати?1 квітня 2017 року офіційно стартувала програма «Доступні ліки», анонсована МОЗ ще у 2016 році. Вона передбачає отримання громадянами безкоштовних препаратів або ліків з незначною доплатою для хворих на:
  • серцево-судинні захворювання;
  • бронхіальну астму;
  • діабет другого типу.
В програмі будуть брати участь не всі аптеки, а лише ті, на яких можна побачити таку наліпку:В Україні стартувала програма «Доступні ліки»: що про неї треба знати?

Їхній перелік можна буде дізнатися, відвідавши сайти органів місцевої влади. Принаймні так обіцяють в МОЗ. На сайті Міністерства охорони здоров’я України опублікували список ліків не за комерційними назвами, а за діючими речовинами, вартість яких підлягатиме відшкодуванню. На сьогодні це 21 позиція.

У лікарів уже є доступ до реєстру, в якому вказана міжнародна непатентована назва препарату, форма випуску, дозування, торгівельні назви, виробник та гранично встановлений рівень цін на дані ліки. Ціна визначалася шляхом порівняння вартості аналогічних препаратів у Польщі, Чехії, Латвії, Словаччині та Угорщині.

Держава гарантує компенсацію вартості ліків за найнижчою ціною. Якщо людина хоче купити інший препарат із Реєстру, вона просто доплачує різницю між компенсацією держави та реальною ціною за упаковку.

Механізм отримання ліків такий: пацієнт повинен прийти до свого лікаря за спеціальним рецептом, який дійсний впродовж 30 днів, із ним слід вирушити до аптеки, яка бере участь у програмі «Доступні ліки». Оскільки лікар виписує рецепт не на конкретний препарат, а на діючу речовину, в аптеці людині запропонують обрати ліки декількох торгових марок, які містять дану діючу речовину. Найдешевший препарат пацієнт отримує безкоштовно, за дорожчий треба буде доплатити.

Поки програма «Доступні ліки» тільки починає працювати, і виникає більше запитань, ніж відповідей. Проте є надія, що коли всі механізми будуть налагоджені, люди отримають реальну допомогу у забезпеченні життєво необхідними медичними препаратами. На сайті МОЗ України http://www.moz.gov.ua постійно оновлюється інформація про дану програму. Також з усіх питань щодо програми «Доступні ліки» можна звертатися на урядову гарячу лінію 15-45

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED