Поиск и подбор медперсонала
Сервіс запису паціентів

Маркет ITMED купить медтехнику в один клик

Як правильно харчуватись спортсменам?

Принципы и главные правила спортивного питанияСпортивне харчування – це окрема, часто дуже спірна тема серед спортсменів, дієтологів, тренерів. Олександр Мартинчук, кандидат медичних наук та доцент НМА ім. А.А. Богомольця на Конференції «Сучасні аспекти раціонального харчування» розповів, яку роль грають нутрієнти (білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінерали) в забезпеченні достатнього рівня фізичної активності.

Науковець зауважив, що бути атлетом – це спосіб життя, який передбачає роботу над собою протягом 24 годин на добу. Багато в чому результати залежать від можливостей забезпечення організму необхідними поживними речовинами в потрібний момент.

Раціон харчування спортсмена залежить від:
  • виду спорту;
  • періоду тренувального циклу;
  • спрямованості тренувальних навантажень;
  • режиму, об’єму та інтенсивності тренувальних навантажень;
  • умов змагань;
  • рівня спортивної майстерності;
  • кліматичних умов;
  • індивідуальних особливостей спортсмена.

Збалансованість поживних речовин в раціоні спортсмена

Співвідношення Б:Ж:В в раціоні спортсмена залежить від специфіки дисципліни, об’єму та інтенсивності фізичного навантаження і може складати:
  • білки: 10-20%;
  • жири: 20-30%;
  • вуглеводи: 40-70%.
При нарощуванні м’язової маси доля білка може бути збільшена до 30%.

Спортсмени можуть вживати так звані модифікатори харчування, замінники їжі. Це спеціалізовані продукти спортивного харчування з наперед заданими властивостями. Вони відрізняються різною калорійністю, наявністю в складі білка, що добре засвоюється, вуглеводів, рослинних волокон, жирів, збалансованого вітамінно-мінерального комплексу. Вживаються в формі коктейлей, напоїв, десертів, супів, спортивних батончиків.

Перед прийманням жироспалювачів потрібно обов’язково перевірити його безпеку двома критеріями: складом та якістю. Такі засоби мають ряд протипоказань:
  • артеріальна гіпертензія;
  • ішемічна хвороба серця;
  • аритмії та інші захворювання серця;
  • тиреотоксикоз;
  • деякі хвороби ШКТ;
  • ниркова недостатність;
  • печінкова недостатність.
Та ряд побічних ефектів:
  • тахікардія;
  • підвищений артеріальний тиск;
  • роздратованість та збудженість;
  • тремтіння;
  • безсоння;
  • нудота;
  • печія;
  • порушення травлення.
Правильне спортивне харчування – це запорука успіху, тому до розробки раціону та його дотримання необхідно підходити максимально відповідально.

Автор: Інна Зарицька
© Медичний портал Здоров-Інфо
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Поиск клиники