Перевозка больных

ТОП–8 міфів про застуду

ТОП–8 міфів про застудуУ сезон захворюваності на ГРВІ та грип, з’являється безліч різноманітних методів профілактики та лікування захворювань. Які з цих методів небезпечні та несучасні, а які треба взяти на замітку, спробуємо розібратися в нашому ТОПі міфів про застуду.
  • Міф 1: За допомогою вітамінів можна запобігти ГРВІ
Вітаміни допомагають зміцнити імунну систему, відповідно знизити ризик розвитку застуди. І це не тільки добре відомий вітамін С. Була доведена велика допоміжна роль вітаміну D. При його низькому вмісті людина частіше застуджується.
  • Міф 2: При застуді заборонено займатися спортом
У першу чергу, вам повинні поставити діагноз: грип або ГРВІ. Якщо це звичайна застуда, без будь-яких ускладнень у вигляді температури, то можна обмежитися легкими фізичними вправами або активною ходьбою.
  • Міф 3: При простудних захворюваннях заборонена лазня
Навпаки, якщо у вас застуда, то лазня дуже хороший спосіб якнайшвидше одужати. При впливі високої температури, посилюється кровообіг, внаслідок чого виробляється більша кількість лейкоцитів, які виконують захисну функцію.
  • Міф 4: При застуді потрібно пити антибіотики
При появі перших симптомів застуди починати приймати антибіотики - це невиправданий ризик для вашого організму. Ви не вб'єте віруси, симптоми не пройдуть. І приймаючи антибіотики для того щоб перестрахуватися, ви знизите свою імунну систему, створивши всі умови для розвитку вірусу і його резистентності до препаратів.
  • Міф 5: Холод/холодне повітря може бути причиною розвитку застуди
Насправді ГРВІ з’яляється внаслідок вірусу, а не холодної погоди. А коли ви спостерігаєте закономірність розвитку застуди через дію сильного вітру або мінусової температури, причиною тому є сухість слизових оболонок - тоді організму важче стримувати вірус.
  • Міф 6: Застуда може перерости в грип
Ці два захворювання провокуються різними вірусами. І, попри схожість симптомів на ранніх етапах розвитку, перерости застуда в грип не може. Тому потрібно і важливо грамотно відрізняти ці захворювання.
  • Міф 7: Коли застудився потрібно «перележати» поки не вилікуєшся
Міф про те, що потрібно побути вдома, дотримуючись постільного режиму, поки не зникнуть всі симптоми  потребує коригування. По-перше, тривале лежання може призвести до застою крові в нижніх кінцівках, а також призвести до розвитку пневмонії або бронхіту. Тому, легка активність все- таки необхідна. З приводу тривалості лікування вдома, то можна обмежитися трьома днями відпочинку, а потім повернуться до роботи (при хорошому самопочутті). Оскільки остаточно симптоми застуди можуть пройти через два або три тижні.
  • Міф 8: Домашні методи лікування кращі будь-яких ліків
Домашні методи лікування застуди мають місце бути, але всі вони індивідуальні:
  • збори трав: застосування тих чи інших трав повинен призначати тільки фахівець. Адже кожна рослина має свою індивідуальну властивість і здатна як допомогти, так і нашкодити;
  • тепле молоко: вживання теплого молока допоможе при сухому кашлі, а ось привологому, навпаки, не бажано;
  • гірчичники: доведена їх неефективність, вони є лише відволікаючим маневром. Можуть викликати опіки та алергію;
  • парові інгаляції: небезпечний метод лікування, оскільки може призвести до опіків слизової при вдиханні гарячого пара.
Пам'ятайте, що при погіршенні стану, необхідно звернутися за допомогою до фахівця. Не займайтеся самолікуванням і пам'ятайте також про профілактику грипу - це стандартне притримування правил гігієни (миття рук) та вакцинація.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм