Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Хворобу легше попередити, ніж лікувати

Хворобу легше попередити, ніж лікуватиСерцево-судинні захворювання — головна причина смертності українців. Водночас у більшості випадків хворобам серця можна запобігти.

Ознайомлю з основними факторами ризику цих захворювань та способами профілактики.

Головні фактори ризику, які призводять до серцево-судинних захворювань:

Надмірна маса тіла

Наразі кожен другий українець має різний ступінь надмірної маси тіла. Це, у свою чергу, може стати причиною більшості хронічних захворювань, у тому числі й серцево-судинних.

Підвищений артеріальний тиск

Кожен третій українець має підвищений артеріальний тиск і часто не знає про це. Підвищення артеріального тиску (артеріальна гіпертензія, гіпертонічна хвороба) виявляється у 25% дорослого населення України і належить до захворювань, які скорочують тривалість життя та призводять до інвалідності.

Вживання алкоголю і тютюну

Зловживання алкоголем призводить до підвищення артеріального тиску, гіпертрофії серцевого м’яза, розвитку інфаркту міокарда та порушення мозкового кровообігу — інсульту. Кожен п’ятий українець курить і цим, зокрема, істотно підвищує ризик серцево-судинних захворювань. Інтенсивне куріння з підліткового віку (понад 20 років) може скоротити життя на 20–25 років, в тому числі і внаслідок хвороб серця.

Низька фізична активність

Достатній рівень оздоровчої рухової активності має лише 3% населення України. Недостатня фізична активність призводить до збільшення маси тіла і розвитку захворювань серця. 

Стрес

Стрес і тривожні стани більше ніж у 2 рази підвищують ризик серцево-судинних захворювань, а у разі хвороби — ускладнень та смерті.

Нездорове харчування

Головні вороги серця — переїдання, недостатнє споживання овочів та фруктів, безконтрольне вживання висококалорійної їжі, напоїв, кухонної солі.

Підвищений рівень глюкози у крові

Високий рівень глюкози у крові мають понад 2 млн українців, половина з яких не знають про це і, відповідно, не отримують необхідного лікування.

Кожна людина має можливість вберегти себе від серцево-судинних захворювань методом профілактики .

Це зовсім нескладно зробити , якщо дотримуватися таких рекомендацій:

  • Правильне харчування. Бажано віддавати перевагу овочам, фруктам, злакам, бобовим, горіхам, кисломолочним продуктам, нежирним сортам м’яса та риби. При цьому споживання жирів, масла, солодощів, алкоголю слід максимально скоротити.
  • Фізична активність. Бажано більше рухатися, гуляти на свіжому повітрі, займатися спортом. У середньому доросла людина повинна щодня ходити пішки на відстань не менше 3 км (або не менше 30 хв).
  • Стресостійкість. Бажано уникати стресів та вчитися справлятися з ними.
  • Здоровий спосіб життя. Відмова від куріння та алкоголю.
  • Контроль тиску та рівня глюкози у крові. Необхідно контро­лювати артеріальний тиск і рівень глюкози у крові. Оптимальний рівень артеріального тиску для дорослої людини становить 120/80 мм рт. ст. Для більшості людей нормальними вважаються всі показники артеріального тиску, які не перевищують 139/89 мм рт. ст. Оптимальний рівень глюкози капілярної крові (при заборі крові з пальця) від 3,3 до 5,5 ммоль/л. Регулярний медогляд.
  • Регулярно відвідуйте свого терапевта чи сімейного лікаря, з яким підписали декларацію, та вчасно проходьте профілактичні скринінги. За необхідності лікар може призначити швидкий тест на тропонін. Усі послуги, які надає лікар первинної медичної допомоги, на 100% гарантовано є безоплатними для пацієнта й оплачуються з Державного бюджету.
Лікар КНП «Чаплинський РЦПМСД», Денисенко О.А. 

Источник: itmed.org

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм