Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Катання на лижах: користь для здоров’я та можливі протипоказання

Катання на лижах: користь для здоров’я та можливі протипоказанняЗдоровий спосіб життя – це запорука гарної фізичної форми та відмінного самопочуття. Проте взимку вести його трохи важче через холодну погоду, специфічні погодні умови. Прекрасний спосіб тримати свій організм в тонусі – кататися на лижах. При цьому корисними є як гірські, так і бігові лижі. Чому ж рекомендовано займатися лижним спортом? Чи є протипоказання до катання на лижах?

Лижі: користь для здоров’я

Катання на лижах зміцнює суглоби та м’язи на ногах, руках, у поясниці, пресі. Навантаження рівномірно розподіляється по всьому тілу, позитивно впливаючи на загальне самопочуття лижника. Для катання на гірських лижах необхідні схили гір чи пагорбів, для бігових лиж потрібна вкрита снігом більш-менш рівна поверхня. Перший вид лижного спорту є більш видовищним, швидким, він провокує виділення адреналіну та потребує чіткого дотримання усіх правил техніки безпеки. На бігових лижах часто просто ходять, але це заняття надзвичайно корисне для здоров’я, адже тренує фізичну витривалість, зміцнює м’язи, є прекрасним фітнесом. Додайте до цього дихання свіжим гірським чи лісовим повітрям, і ви зрозумієте, наскільки корисно кататися на лижах.

Отже, до переваг катання на лижах можна віднести:
  1. Зміцнення імунітету. Регулярні заняття лижним спортом на холодному свіжому повітрі – це прекрасні процедури загартовування організму. Він адаптується до умов зовнішнього середовища, людина менше хворіє.
  2. Позитивний вплив на роботу нервової системи. Фізичні навантаження на природі зміцнюють нервову систему, захищають від стресу, покращують сон, піднімають настрій та не дають жодного шансу зимовій депресії.
  3. Кардіотренування. Катання на лижах – чудове тренування для серця та всієї серцево-судинної системи. Під час заняття лижним спортом серце працює в посиленому режимі, швидше прокачує кров, покращує кровообіг. Регулярне катання дозволяє зміцнити та збільшити в об’ємі серцевий м’яз, що позитивно впливає на роботу всього організму.
  4. Позитивний вплив на роботу дихальної системи. Заняття лижним спортом покращує вентиляцію легенів, що збільшує кількість кисню, який потрапляє до організму. Через це катання на лижах є профілактикою багатьох хвороб дихальних шляхів.
  5. Зміцнення м’язового корсету, профілактика зайвої ваги. Під час катання руки та ноги лижника отримують немаленьке навантаження, що дозволяє їх зміцнити. Крім того, цей вид фізичної активності є досить енергоємним, він спалює багато калорій. Тож регулярне катання на лижах спалює зайву вагу та тренує м’язи. Також лижі зміцнюють судини та зв’язки, покращують витривалість організму.

Протипоказання до катання на лижах

Не дивлячись на всю очевидну користь лижного спорту, він є протипоказаним у наступних випадках:
  • Якщо в людини є інвалідність, а надмірна фізична активність може погіршити її стан.
  • При наявності хвороб серцево-судинної та дихальної системи. У такому разі перед початком занять слід обов’язково проконсультуватися з лікарем.
  • Вагітним жінкам.
  • При наявності патологій опорно-рухового апарату, проблем з хребтом.
  • Після недавно перенесених хвороб чи операцій, при цьому консультація з лікарем є необхідною.
Катання на лижах – це прекрасний варіант зимової фізичної активності. Це заняття є не лише дуже корисним, а й приносить неабияке задоволення людині, покращує її настрій та самопочуття. Тож із першим снігом відправляйтеся у гори, ліс чи парк за своєю порцією здоров’я.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм