Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

7 квітня – Всесвітній день здоров’я. Як не хворіти в сучасному світі?

7 квітня – Всесвітній день здоров’я. Як не хворіти в сучасному світі?7 квітня щороку відзначається Всесвітній день здоров’я, адже саме у цей день у 1948 році було створено Всесвітню організацію охорони здоров’я (ВООЗ). Щорічно святкувати цей день почали з 1950 року. Нині 7 квітня по всьому світу відбуваються заходи, покликані підкреслити важливість здорового способу життя.

Щороку Всесвітній день здоров’я проходить під знаком однієї, важливої для суспільства теми. Наприклад, у 2015 році це була безпечність харчових продуктів, у 2016 році – боротьба з діабетом. Цього року темою компанії з проведення Всесвітнього дня здоров’я стане подолання депресії. Таку тему обрано не випадково: від депресії страждають люди будь-якого віку з усіх верств населення та різних країн світу. Депресія приносить психічні страждання людині, негативно впливає на її здатність виконувати елементарні щоденні справи, може призвести до деградації особистості та зруйнувати хворому життя. Також депресія нерідко призводить до суїциду. У Всесвітній день здоров’я слід пам’ятати, що депресія – це хвороба, яка піддається лікуванню та профілактиці.

Як залишатися здоровим у сучасному світі?

Тож як запобігти хворобам? Звичайно, ніхто від них не застрахований, проте є універсальні методи профілактики, які допоможуть залишатися здоровою, повною сил людиною. Ось найбільш важливі з них:
  1. Корегування способу життя. Як би банально це не звучало, слід старатися уникати стресів, перенавантажень на роботі, приділяти більше уваги особистому життю. Важливо гуляти на свіжому повітрі, робити регулярні перерви в роботі, правильно та повноцінно відпочивати. Тоді імунітет буде сильним, а хвороби відступлять.
  2. Помірні фізичні навантаження. Заняття спортом дуже важливе для здоров’я, проте в усьому треба дотримуватися міри. Не варто перенавантажувати себе на тренуваннях та робити спортивні досягнення самоціллю, бо так недалеко і до травм та інших проблем зі здоров’ям. Проте навантажувати м’язи треба. Тому рекомендована ранкова зарядка, відвідування спортивного залу чи майданчику, заняття на кардіо-тренажерах, плавання в басейні, біг. Іноді корисно просто пройтися, погуляти в парку чи лісі, розім’ятися після сидячої роботи.
  3. Харчування. Те, що ми їмо, має величезний вплив на наше здоров’я. Їжа повинна бути збалансованою, містити білки, жири та вуглеводи у необхідній кількості, бути помірно калорійною. Слід уникати занадто гострих, кислих, смажених страв, віддавати перевагу овочам та фруктам, їжі, приготованій на пару.
  4. Відмова від шкідливих звичок. Здається, що це елементарно, але далеко не всі розуміють, що куріння, зловживання алкоголем та інші шкідливі звички надзвичайно негативно впливають на здоров’я. Прийшла пора позбутися них.
  5. Вакцинація – кращий метод профілактики багатьох хвороб. Сьогодні у світі існують хвороби, які дуже важко піддаються лікуванню, і наслідки яких можуть бути катастрофічними для здоров’я та навіть життя людини. Тому найкращий засіб боротьби з ними – своєчасна вакцинація та ревакцинація. Не варто нехтувати таким способом захисту.
  6. Розумне вживання ліків. Неконтрольоване вживання деяких препаратів, зокрема антибіотиків, призводить до того, що бактерії виробляють до них резистентність (стійкість), і ліки стають неефективними у разі реальної потреби. Тому варто правильно лікуватися, не займатися самолікуванням та вживати медичні препарати лише за призначенням лікаря.
Всесвітній день здоров’я – це зайвий привід згадати про себе та своїх рідних, скорегувати спосіб життя та замислитися про можливі наслідки своїх дій. Будьте здоровими!

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм