Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як укріпити організм напередодні зими? Практичні рекомендації

Як укріпити організм напередодні зими? Практичні рекомендаціїЗа календарем зима ще не прийшла, але по суті більшість регіонів нашої країни вже поринули у цю найхолоднішу пору року. Зима несе нам не лише сніг та радість для наших дітей, але й багато сезонних захворювань. Що ж можна зробити, щоб укріпити свій імунітет та ефективно протистояти хворобам?

Взимку організм людини відчуває дефіцит у вітамінах, сонячному світлі, йому не вистачає рухливості. Тому, щоб не допустити довгої та неприємної хвороби, треба врахувати ці моменти та, по можливості, підкорегувати свій спосіб життя.

Кроки з укріплення організму перед приходом зими

  1. Правильне харчування. Сезонні овочі, фрукти та ягоди треба вживати щодня, також у нагоді стануть домашні вітамінні заготовки. Овочі містять вітаміни та рослинну клітковину, які очищають організм від токсинів. Із осіннього та зимового раціону повинні не вибувати гарбуз, морква, буряк, редька, капуста, цибуля, часник, парникові овочі, зелень, яблука, груші, цитрусові, гранат. Прекрасне джерело зимових вітамінів – журавлина. Ще варто зазначити, що взимку не варто сідати на дієту, адже організму необхідно мати достатню кількість енергії для боротьби з хворобами.
  2. Повноцінний відпочинок. Міцний сон нормальної тривалості – запорука гарного здоров’я та самопочуття, особливо восени та взимку. Варто прислухатися до свого організму, який при перевтомі подає чіткі сигнали. У такому випадку треба поміняти вид діяльності, прогулятися, просто відпочити. Ослаблений організм швидше піддасться впливу вірусів та бактерій.
  3. Фізична активність. Потрібно регулярно, за виключенням дуже сильних морозів чи дощів, бувати на свіжому повітрі, гуляти з дітьми, ходити по парку. Також укріпити організм допоможуть фізичні вправи та ранкова зарядка. Люди, які займаються зимовими видами спорту, хворіють рідше за інших. Тож лижі, санчата, ковзани – це не лише весело, а й корисно.
  4. Правильний режим температури та вологості повітря. Потрібно регулярно провітрювати приміщення. Вчені виявили, що оптимальна температура повітря у квартирі чи будинку повинна становити близько 21°С, але не вище 24°С, а оптимальна вологість повітря – 60-80%. Тоді грип та інші «зимові» хвороби не будуть розповсюджуватися. Там же, де надто холодно, або надто спекотно й там, де зовсім сухе чи, навпаки, вологе повітря, віруси й бактерії прекрасно розмножуються.
  5. Психічна рівновага. Моральний стан людини впливає практично на все у її житті, в тому числі й на сприйнятливість до хвороб. Тож варто позбутися постійних стресів та подбати про гарний настрій, адже негативні емоції позбавляють організм сил, які би він міг витратити на боротьбу з хворобами.
  6. Розумне медикаментозне втручання. Мова не йде про імуностимулятори та подібні препарати. Імунітет треба укріпляти правильним способом життя, а не пігулками. Проте медицина здатна допомогти вберегтися від такої сезонної хвороби, як грип. Мова йде про щеплення, яке правильніше за все робити в жовтні-листопаді. Воно захистить людину від найбільш поширених штамів грипу на півроку.
Захистити організм напередодні зими можна лише шляхом корекції свого харчування та способу життя. Помірні фізичні навантаження, свіже повітря, правильний температурний режим, вакцинація – це те, що допоможе імунітету легко побороти всі сезонні недуги.

Читайте також: Вчені виявили головні причини розповсюдження вірусу грипу

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм