Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Простатит. Як бореться з хворобою сучасна медицина?

Простатит. Як бореться з хворобою сучасна медицина?Простатит – це захворювання простати (передміхурової залози). Це досить розповсюджена хвороба чоловічої сечостатевої системи. Передміхурова залоза – один з органів репродуктивної системи чоловіка, що знаходиться на початку сечівника. Її головна функція – вироблення секрету, що відповідає за життєдіяльність сперматозоїдів.

Чому виникає простатит? Для якого віку характерна ця хвороба?

Причин виникнення простати є декілька, це:
  • інфекція;
  • ослаблення імунітету;
  • переохолодження;
  • сидячий спосіб життя;
  • нерегулярне чи перенасичене сексуальне життя;
  • стрес.
Раніше простатит вважався хворобою літніх чоловіків, проте нині він значно «помолодшав». Він зустрічається у чоловіків після 25 років. Чим старшим стає чоловік, тим вищий у нього ризик розвитку простатиту. За статистикою, більше половини осіб чоловічої статі після 45 років хворіють на простатит. Тому з настанням цього віку чоловікам слід проходити регулярне обстеження у уролога, щоб виявити проблему на ранній стадії. Діагностика простати включає такі методи, як: пальпація залози, трансректальне УЗД простати, дослідження секрету простати, мазок з уретри на лейкоцити, дослідження сперми, аналізи сечі тощо.

Симптоми простатиту

Запідозрити хворобу можна, якщо виникають наступні симптоми:
  1. Розлади в роботі сечового апарату: часті та болісні позиви до сечовипускання, відчуття неповного спорожнення сечового міхура, біль у нижній частині живота.
  2. Розлади статевої функції: біль під час еякуляції, слабка ерекція, передчасна еякуляція.
  3. Підвищення температури тіла до 39-40°С у разі гострого простатиту.
Якщо простатит не лікувати, він може призвести до таких наслідків, як: обструкція сечового міхура із затримкою сечі, що вимагає хірургічного втручання; безпліддя; звуження та рубцювання сечовивідного каналу; цистит; хвороби нирок; абсцес простати, що теж вимагає хірургічного втручання; сепсис.

Сучасні методи лікування простатиту

Способи лікування цієї хвороби залежать від ступеня її розвитку та індивідуальних особливостей пацієнта. Медикаментозне лікування заключається в прийманні антибіотиків, нестероїдних препаратів знеболюючої дії, альфа-блокаторів. Всі препарати приймаються лише за призначенням лікаря. 

До радикальних методів відноситься хірургічне лікування простатиту. Операції застосовуються лише тоді, коли медикаментами вилікувати пацієнта неможливо. До методів хірургічного втручання при простатиті належать:
  1. Трансуретральна резекція передміхурової залози. Це видалення частини тканини простати або ж усієї залози з метою послаблення її тиску на сечовивідний канал. Проводиться методом резекції, що зменшує ризик можливих ускладнень. 
  2. Простатектомія, або аденектомія. Це видалення простати операбельно, за допомогою звичайних хірургічних інструментів. Іноді є єдино можливим методом лікування.
Видалення простати не проводять чоловікам, які ще хочуть реалізувати свою репродуктивну функцію, якщо простатит не загрожує життю.

До безопераційних способів лікування простати відносять:
  1. Термальні методи. Простата зменшується під впливом на неї високих температур.
  2. Ультразвук. Вплив ультразвукових хвиль на простату.
  3. Кріодеструкція. Видалення запаленої тканини залози за допомогою рідкого азоту.
  4. Лазерні методики. Підходять для лікування хронічного простатиту. Їх застосування призводить до випаровування води з тканин простати.
  5. Масаж простати. Може значно підсилити дієвість інших методів лікування. Під час масажу посилюється кровопостачання простати, з неї виділяється секрет, що позитивно впливає на хід лікування.
Простатит – це дуже розповсюджена чоловіча хвороба, яку, однак, не варто недооцінювати. При перших ознаках захворювання варто звернутися до уролога, адже рання діагностика допоможе швидше та ефективніше побороти його. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм