Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гематома: симптоми та методи лікування

Гематома: симптоми та методи лікування У більшості випадків ми звикли пов'язувати розвиток гематоми та синця як одне спільне порушення. Однак зауважимо, що наслідки цих станів мають зовсім різну тяжкість для нашого організму. Які симптоми вказують на розвиток гематоми та які дії слід проводити при її виникненні? Далі з'ясуємо.

Гематома являє собою стан, при якому відбувається накопичення крові (рідкої або зі згустками) в товщі тканини або між її шарами, внаслідок виходу її з судин. Чим масивніша гематома, тим більше ускладнень вона за собою несе.
 
Механізм розвитку гематоми полягає в руйнуванні стінки судини при впливі механічного фактора.
 
Чому не варто плутати синці з гематомою? Синці є результатом пошкодження капілярів, а от гематоми є більш небезпечним порушенням при якому дуже часто виникають внутрішні крововиливи. Саме накопичення крові в органах та оточуючих тканинах призводить до порушення як їх функціонування, так і організму в цілому. 
 
Прояви порушення та розвитку гематоми будуть залежати від тяжкості забиття, який своєю чергою поділяється на чотири етапи:
  • Перший ступінь: характерне мінімальне ураження шкірного покриву з короткочасними больовими відчуттями. У більшості випадків симптоми зникають упродовж 3-5 діб.
  • Другий ступінь: для даного порушення характерним є більш серйозне ушкодження з розривом м'якої тканини з наступним утворенням гематоми та набряку. Виникла травма супроводжується сильним болем та погіршенням самопочуття.
  • Третій ступінь: до площі ураження “підключаються” м'язи та сухожилля. 
  • Четвертий ступінь: пошкодження має небезпечний характер оскільки внаслідок удару можливе припинення функціонування ураженого органу/частини тіла.

Які причини виникнення гематоми?

  1. Травмування (як зазнач. вище), від забою до удару та перелому.
  2. Пошкодження судини, внаслідок її проколу, що найчастіше виникає при проведенні ін'єкції.
  3. Приймання певних лікарських препаратів.
  4. Захворювання крові (коагулопатія).
  5. Підвищена проникність судин.
  6. Внаслідок високого тиску можливий розрив судини.
Зауважимо, що зазвичай на розвиток та масштаб гематоми більший вплив має не характер травми, а особливість організму. Так до цього переліку можна віднести стать та вік, якість харчування, хронічні патології, стан системи згортання крові. Відповідно від стану організму і залежатиме чи зможе гематома розсмоктатися сама чи необхідне втручання лікаря.

Види гематом

Також тактика лікування буде залежати й від виду гематоми, її локалізації, а не тільки причини.
У тому випадку якщо гематома розвинулась підшкірно її класифікують за ступенем тяжкості (в залежності від об'єму накопиченої крові). Дренуванню підлягає підшкірна гематома тяжкої форми.
 
Внутрішньом'язові гематоми та їх небезпечність також залежатимуть від масивності утвореного інфільтрату. Так при легкому перебігу можливо обмежитися консервативними методами лікування. Хірургічне втручання - при масивній гематомі, оскільки високі ризики розвитку гнійного процесу.
 
Гематома піднігтьовою пластиною завдає значного дискомфорту хворому тому також потребує усунення.
 
Осумкована гематома характеризується утворенням кров'яного згустку який заповнює порожнину та не розсмоктується. Видалення є обов'язковим, з метою запобігання ущільнення та приєднання гнійного процесу.

Тактика лікування

При впливі провокуючого фактору (травмування), що може викликати розвиток гематоми доцільним буде провести профілактику та до ураженого місця прикласти холодний компрес. Це своєю чергою звузить судини та зменшить об'єм крововиливу.
 
Консервативна терапія включає застосування місцево на початковому етапі мазей, ін'єкційних препаратів. Додатково при необхідності проводять фізіотерапевтичні процедури (УВЧ, масаж).
Оперативне втручання полягає у проведенні дренування гематоми або її пункцію. Лікар проводить розтин/прокол шкірного покриву над гематомою, видаляє утворені згустки крові, промиває та обробляє утворену порожнину та накладає стерильну пов'язку.
 
Поява гематоми потребує звернення до лікаря, з метою запобігання ускладнень та обмеженням виключно консервативним лікуванням на початковому етапі.  Адже окрім небезпеки гематоми внутрішніх органів, підвищуються ризики розвитку гнійного процесу (абсцес, сепсис) через те, що кров є чудовим середовищем для розвитку патогенних мікроорганізмів.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED