Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Для чого необхідний аналіз на холестерин?

Для чого необхідний аналіз на холестерин?З порушенням рівня холестерину та тригліцеридів пов'язано безліч патологій в організмі, наприклад, інфаркт та інсульт, атеросклероз.  Також порушення ліпідного обміну безпосередньо пов'язано з розвитком надмірної маси тіла та навіть цукрового діабету.  Тому регулярналіпідограма так важлива, особливо це стосується людей які мають в анамнезі хронічні захворювання або ведуть нездоровий спосіб життя.

Ліпідограма– це біохімічний аналіз крові, який показує співвідношення жирових з'єднань, а саме холестерину та ліпідів.  Фахівці рекомендують проводити ліпідограму на постійній основі, щоб контролювати ризики розвитку інсульту, інфаркту, цукрового діабету та інших патологій.
 
Ліпідограма спрямована на вивчення наступних параметрів:
  1. Загальний холестерин: результат аналізу надає загальну кількість холестерину.  При його підвищеному рівні існують високі ризики розвитку атеросклерозу судин (норма: 4-5 ммоль / л.).
  2. ХС-ЛПВЩ (холестерин ліпопротеїнів високої щільності) – «хороший» холестерин.  Транспортує холестерин з крові в печінку, та забезпечує запобігання накопиченню «поганого» холестерину в судинах.  Його висока концентрація знижує ризик розвитку патологій серця та судин (норма: вище 1 ммоль / л.).
  3. ХС-ЛПНЩ (холестерин ліпопротеїнів низької щільності) та ХС-ЛПДНЩ (холестерин ліпопротеїнів дуже низької щільності) – належать до групи «поганого» холестерину.  Характеризується здатністю накопичуватися на стінках судин, що є небезпечним для життя людини, оскільки це провокує розвиток ряду серйозних порушень (норма для людей, в групі ризику – 1,8 ммоль / л, поза групою ризику – 3 ммоль / л.).
  4. Тригліцериди – сукупність жирних кислот та гліцерину.  Мають енергетичну функцію.  При досягненні високого рівня існує значний ризик розвитку серцево-судинних патологій.
  5. Коефіцієнт атерогенності, який показує співвідношення «поганого» та «хорошого» холестерину.

Кому рекомендовано проводити?

У нормі здоровій людині необхідно проводити ліпідограму кожні п'ять років, починаючи з двадцятирічного віку.  При наявності певних показань аналіз необхідно провести в обов'язковому порядку:
  • наявність в анамнезі цукрового діабету;
  • високий ризик розвитку серцево-судинних захворювань (наявність ожиріння, гіпертонії);
  • поява темних або жовтих плям навколо очей;
  • гіпер- або гіпотиреоз;
  • патології підшлункової залози.
Рекомендовано проходити обстеження жінкам після сорока років, а чоловікам після тридцяти п'яти.

Кожні два роки – після п'ятдесяти років, а кожні шість місяців при застосуванні препаратів для зниження рівня холестерину.

Підготовка до ліпідограми

Правильна підготовка допоможе отримати точний результат.  Вона містить в собі відмову від їжі за 12 годин до взяття аналізу крові.  За добу виключити вживання спиртного, тютюнових виробів та фізичних навантажень.

У тому випадку якщо людина приймає препарати, що впливають на ліпідний обмін їх необхідно виключити за три тижні до здачі крові.

Значення результатів та, що може на них вплинути

Інтерпретація аналізу крові та постановка діагнозу проводиться тільки лікарем.  У пацієнтів з високою ймовірністю формування серцево-судинної патології спостерігається підвищення активності загального холестерину, ЛПНЩ та -КА.  Показники ЛПВЩ можуть зменшуватися.  Бувають ситуації, коли результати ліпідограми можуть коливатися через вплив фізіологічних факторів.  Наприклад, підвищення показників ліпідного профілю спостерігаються в другому та третьому триместрі вагітності.

Надалі необхідно стежити за динамікою зміни рівня холестерину в крові на тлі дотримання здорового способу життя:
  • фізичні вправи;
  • відмова від шкідливих звичок;
  • правильне раціональне харчування;
  • контроль рівня стресу.
Ці рекомендації не тільки приведуть в норму показники ліпідограми, але і поліпшать стан здоров'я загалом.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED