Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Низький артеріальний тиск: причини гіпотонії

Низький артеріальний тиск: причини гіпотоніїПроблеми зі зниженим артеріальним тиском не таке часте явище як артеріальна гіпертензія, але при цьому воно є не менш небезпечним. Ризик розвитку інфаркту або інсульту досить високий.

Гіпотонія (гіпотонічний стан)– це тимчасовийстан низького артеріального тиску, при якому показники являються нижче 90/60 мм. рт.ст.

Розвиток хронічного стану зниженого артеріального тиску називається – артеріальна гіпотензія.

За результатами досліджень, люди які страждають на гіпотонію мають погану еластичність стінок судин, внаслідок чоговідбувається порушення насичення тканин киснем. Це і призводить до розвитку симптомів гіпотонії.

Класифікація гіпотонії

  • первинна форма гіпотонії: стан має постійний характер, внаслідок спадкової схильності.
  • вторинна форма гіпотонії: дана форма розвивається за наявності інших патологій або приймання певних медикаментозних препаратів (гіпотиреоз, дефіцит рідини, серцева недостатність);
  • ортостатична гіпотензія: розвивається внаслідок того, що певний час мозок має погане кровопостачання (наприклад, положення тіла – різкий підйом з ліжка). Внаслідок цього виникає запаморочення, аж до втрати свідомості.

Причини розвитку зниженого артеріального тиску

  • різкий підйом з положення лежачи в положення стоячи (ортостатична гіпотензія);
  • патології ендокринної системи (ураження надниркових залоз, цукровий діабет);
  • нейроциркуляторна гіпотонія (низький тиск тримається майже постійно);
  • інфекційно-запальні процеси (туберкульоз, хронічні захворювання ЛОР органів);
  • анемія;
  • метеозалежність.

Симптоми

  • слабкість;
  • запаморочення;
  • бліда шкіра;
  • порушення працездатності.
Ці ознаки є загальними та можуть виникати при будь-яких інших патологічних станах. При гострих формах гіпотензії симптоми стають більш виражені та можуть супроводжуватися втратою свідомості, шумом у вухах, порушенням серцебиття.

Що робити при виникненні гіпотонічного стану?


Якщо симптоми гіпотонії виникли вперше або вони стали турбувати на постійній основі, то необхідно звернутися до кардіолога для з'ясування причини цього стану,та пройти ряд обстежень.

У разі розвитку гострого стану з ознаками запаморочення, втратою свідомості – необхідно викликати швидку допомогу.

Хронічну форму гіпотензії найчастіше регулюють за допомогою формування необхідного способу життя, без застосування медикаментозних препаратів.

Випити кофеїновмісний продукт (натуральна кава, енергетик), який на певний час підвищить артеріальний тиск, можна при втомі та сонливості через перенапруження на роботі.

Як контролювати артеріальний тиск?

  1. Тримайте під контролем рівень артеріального тиску. Для цього вимірюйте його вранці та ввечері, з метою з'ясування тенденції до зниження або підвищення тиску. Тиск можна вимірювати за допомогою електричного або механічного тонометра. Також не забувайте про профілактичні візити до лікаря терапевта або кардіолога.
  2. Пийте багато води та уникайте задушливих приміщень або тривалого перебування на сонці, оскільки підвищене потовиділення своєю чергою призводить зниження артеріального тиску через втрату рідини.
  3. Уникайте різких змін положення. Прокидаючись вранці посидьте, промасажуйте кінцівки, а потім можна прийняти контрастний душ.
  4. Спорт у різних його проявах. Заняття фізичними вправами допомагають підвищити еластичність судин та відповідно знизити прояви гіпотонії. Також для підвищення еластичності судин та для зниження ризику виникнення інфаркту й серцевої недостатності рекомендуємо препаратКардіосил. В його основі лежать трав'яні лікарські засоби. Перед початком вживання проконсультуйтеся з фахівцем, з приводу індивідуальної непереносимості.
  5. Відмова від шкідливих звичок. Нам давно відомо про негативний вплив нікотину на стан судин та про його наслідки для серцево-судинної системи. Це стосується і пасивного куріння.
  6. Не забувайте про харчування. При розвитку гіпотонії дуже важливо не забувати поїсти, оскільки голод викликає зниження рівня глюкози в крові й відповідно призводить до падіння артеріального тиску.
Піклуйтеся про своє здоров'я, контролюючи свій артеріальний тиск!

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED