Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

ТОП-10 тяжких хвороб XXI століття

ТОП-10 тяжких хвороб XXI століттяСьогодні, 21 вересня, світ відзначає Міжнародний день миру. Саме в це свято хочеться вірити, що люди нарешті зможуть спокійно й мирно співіснувати, а їхнє життя не будуть затьмарювати численні хвороби, притаманні світові ХХІ століття. Тож від яких хвороб сучасні люди страждають найбільше? Усвідомлення проблеми дає змогу вжити профілактичних заходів з її вирішення.

Головні хвороби сучасності

Отже, до найбільш розповсюджених та небезпечних сучасних захворювань можна віднести:
  1. Атеросклероз. Від серцево-судинних хвороб помирає найбільше людей у світі, а їх дуже часто провокує атеросклероз. Це хронічна хвороба, обумовлена порушенням обміну жирних кислот та холестерину в організмі. Вони утворюють атеросклеротичні бляшки, які звужують просвіт судин та знижують еластичність їх стінок. Результат – погіршення кровопостачання певних органів, що призводить до інфарктів, інсультів. Атеросклероз провокує неправильне харчування, недостатня фізична активність, надмірна вага, куріння, зловживання алкоголем. Все, що притаманне багатьом сучасним людям.
  2. Онкологічні хвороби. Рак – друга за своєю розповсюдженістю причина смерті дорослих людей у світі від неінфекційних хвороб. Він і досі залишається величезною проблемою людства, хоча воно й намагається активно шукати шляхи його лікування та попередження. Чому виникає рак, поки точно невідомо, проте ясно, що на виникнення пухлин впливають радіоактивні відходи, консерванти, барвники, вихлопні гази, на які багатий сучасний світ.
  3. Депресія. Це хвороба кінця ХХ – початку ХХІ століття. Лікарі відносять її до групи психічних розладів, для яких характерним є хронічно поганий настрій, уповільненість рухів та мозкової діяльності. Фактори, які сприяють депресії, – це постійні стреси, занадто швидкий темп життя, недосипання, перенавантаження на роботі, зловживання алкоголем, наркотиками. Всі ці фактори актуальні для світу ХХІ століття, особливо часто на депресію страждають жителі мегаполісів.
  4. Остеохондроз. Мова йде про хворобу хребта, яка обумовлена поступовим руйнуванням міжхребцевих дисків та здавлюванням спинномозкових корінців, що призводить до неприємних больових симптомів та інших негативних наслідків для здоров’я. Сучасна техногенна цивілізація ніяким чином не сприяє зміцненню здоров’я хребта: більшість міських жителів веде малорухливий спосіб життя, багато хто має зайву вагу. Через все це й страждає хребет.
  5. Цукровий діабет. Це хронічна хвороба, обумовлена абсолютним або відносним дефіцитом інсуліну в організмі людини. На його виникнення впливає погана спадковість, гострі стресові ситуації, перенесені важкі вірусні інфекції, неправильне харчування, ожиріння, недостатня фізична активність.
  6. Ожиріння. Ще одна хвороба, притаманна сучасному світу, особливо мешканцям розвинутих, «ситих» країн. Зайва вага є у кожного третього жителя цих держав. Ожиріння виникає через недостатню фізичну активність та неправильне, шкідливе, висококалорійне харчування. Зайва вага – це не лише негарно та незручно. Доведено, що вона провокує безліч хвороб, серед яких рак, цукровий діабет тощо.
  7. Безпліддя. Це справжня проблема сучасності, кожна 5-6-та сімейна пара у розвинених країнах світу не може мати дітей. Актуальні причини безпліддя: хвороби, які передаються статевим шляхом, ожиріння, цукровий діабет, куріння, алкоголізм, наркоманія. Також велику роль має той факт, що питання батьківства нині відкладають на потім, а коли вже є бажання завагітніти, фертильність (здатність до запліднення) є значно нижчою за норму.
  8. Лихоманка Ебола. Вона вже забрала декілька тисяч життів, в основному в Африці. Хвороба переноситься через контакт із кров’ю зараженої людини чи тварини. Спочатку хворий відчуває сильний головний біль, потім з’являється біль у м’язах, діарея, кашель, гострий біль у грудях. Через тиждень з’являється кровотеча з носа, маткова кровотеча. Десь через 2 тижні хворий вмирає від втрати крові та шоку. Ефективних ліків від лихоманки Ебола на сьогодні не знайдено.
  9. Туберкульоз. Ця хвороба і досі є актуальною у світі. Інфекція може деякий час ніяк себе не виявляти, але коли у людини знижується імунітет на фоні, наприклад, поганого харчування чи несприятливих житлово-побутових умов, відбувається розвиток туберкульозу.
  10. ВІЛ/СНІД. На сьогодні ВІЛ/СНІД навчилися більше контролювати, ніж це було ще декілька років назад, але хвороба й досі залишається смертельно небезпечною. СНІД – це повільний вбивця, від моменту зараження до смерті може пройти більше 15 років. Остання стадія захворювання – повне руйнування імунної системи людини і, як наслідок, смерть. На сьогодні більше 35 мільйонів людей у світі хворі на СНІД.
Більшість важких хвороб сучасності настає через причини, які залежать від способу життя людини. Якщо вона мало рухається, багато і неправильно харчується, має шкідливі звички, не дбає про свою безпеку та гігієну, то ризикує набути цілий ряд небезпечних для здоров’я та життя захворювань. Тож самоконтроль у світі з безліччю можливостей виходить на перший план. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED