Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Карієс та планування вагітності: у чому взаємозв’язок?

Карієс та планування вагітності: у чому взаємозв’язок?Вагітність – це хвилюючий, відповідальний період у житті кожної сім’ї, до її планування слід підходити усвідомлено, враховуючи всі небезпеки та ризики. Через зміни, що відбуваються в організмі, імунітет жінки послаблюється, і це призводить до появи різних інфекцій, одна з яких – карієс. Він може бути небезпечним для плоду, тому про здоров’я зубів слід подбати заздалегідь.

Причини карієсу у вагітних

До головних причин підвищеного ризику розвитку карієсу у вагітних належать наступні:
  1. Склад слини під час вагітності змінюється у результаті коливання гормонів, також послаблюються її захисні властивості.
  2. Неправильне харчування, брак необхідних вітамінів та мікроелементів, яких вагітній жінці треба більше з урахуванням потреб плоду.
  3. Зловживання солодощами, випічкою, що теж часто притаманне вагітним.
  4. Токсикоз та його прояв – блювання (блювотні маси руйнують зубну емаль).

Чому карієс небезпечний для нормального перебігу вагітності?

Лікарі стверджують, що карієс є небезпечним під час вагітності через такі причини:
  1. Бактерії, що викликають його появу, потрапляють в організм та іноді провокують передчасні пологи та викидні.
  2. Через бактерії, які є причиною розвитку карієсу, в організмі жінки стимулюється вироблення протизапальних речовин, що, у свою чергу, скорочують матку. Чим більше їх накопичується, тим ймовірнішим є руйнування захисної оболонки плоду. Пульпіти чи перидонтити будуть сприяти потраплянню токсинів через кров до плоду, що негативно впливатиме на процес його формування.
  3. Зубний біль є сильним і буде впливати та психоемоційний стан жінки, що негативно відображатиметься і на життєдіяльності майбутнього малюка.
  4. Карієс може бути причиною розвитку внутрішньоутробної інфекції, результат якої – затримки у розвитку плоду, можливий викидень.

Застосування анестезії та рентгену під час вагітності

Якщо ситуація з карієсом є небезпечною, навіть вагітним жінкам його лікують. Проте постає питання: а чи можна їм застосовувати анестезію та рентген? Майбутнім мамам дозволена лише місцева анестезія, яку застосовують тільки у крайніх випадках і не раніше строку вагітності у 14-15 тижнів. Далеко не всі препарати дозволені, тож для лікування ротової порожнини у такому вразливому стані слід звернутися до кваліфікованих спеціалістів, які знають, що робити, і не нашкодять.

Рентгенографія категорично протипоказана вагітним, особливо в першому триместрі. Зараз є чутливі датчики, які використовують опромінення у декілька разів менше, проте якщо можна обійтися без даного виду дослідження, краще це зробити.

Слід розуміти, що під час вагітності карієс розвивається дуже швидко, тож не можна зволікати у питаннях боротьби з ним.

Лікування карієсу у вагітних

Найбільш несприятливим для лікування карієсу є перший триместр вагітності, коли зародок та потім плід вкрай негативно реагує на токсини, препарати, стреси, у нього активно формуються органи і тканини.

Саме впродовж другого триместру рекомендовано лікувати зуби вагітним, якщо є така необхідність. Ризик негативних наслідків у цей період різко знижується, проте методи лікування все одно повинні бути поблажливі. Деякі зуби можна вилікувати вже після пологів без ризику для плоду.

У третьому триместрі лікувати ротову порожнину теж небажано: у цей період значно зростає чутливість матки до зовнішніх втручань, що може спровокувати передчасні пологи.

Найкраще – попередити карієс під час вагітності. Для цього слід відвідати стоматолога ще на етапі її планування, підготуватися заздалегідь та бути спокійною. Якщо ж вагітність настала незаплановано, попередити інфекцію можна за допомогою правильної гігієни ротової порожнини, ретельного полоскання роту після кожного блювання (у разі токсикозу), треба правильно харчуватися, не зловживати солодощами.

На перший погляд немає жодного взаємозв’язку між виношуванням дитини та станом зубів, проте це далеко не так. Слід розуміти, що карієс – це інфекція, яка є однозначно небезпечною для розвитку плоду та нормального перебігу вагітності. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм