Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Зуби мудрості – видаляти чи лікувати?

Зуби мудрості – видаляти чи лікувати?Зуби мудрості – це восьмі за рахунком зуби у своєму ряду, треті моляри, які зазвичай прорізуються у віці від 14 до 25 років. Буває й таке, що вони з’являються пізніше чи раніше, або й зовсім не прорізуються.

Прорізування зубів мудрості – це найчастіше важкий та болісний процес, який може тягти за собою різні ускладнення. Тому, щойно відчувши дискомфорт, необхідно звернутися до стоматолога, який оцінить ситуацію і зробить висновок про те, чи правильно росте зуб і що з ним далі робити.

Навіщо нам потрібні зуби мудрості?

Ці зуби – це самі лише турботи, користі з них особливої немає. То ж для чого вони нам, чому вони починають рости? По суті, це рудименти, які прорізуються лише у близько половини населення світу. Цікава статистика: у 15 % сучасних людей немає навіть зачатків третіх молярів. Це пояснюється звичайним еволюційним процесом, адже за останні 100 років людська щелепа значно звузилася через значне розповсюдження м’якої їжі, яку немає потреби ретельно пережовувати. А отже, «вісімки» виявляються зайвими.

З функцією жування прекрасно справляються щелепи, в яких немає третіх молярів. Останні ж можуть слугувати опорами при мостовому протезуванні, стримуючим фактором для руйнування сусідніх зубів. Та запасним варіантом для жування у разі втрати людиною основних зубів. Оце і вся користь, зате скільки неприємностей від зубів мудрості.

Що робити з зубами мудрості: мучитися чи видаляти?

Перш ніж зважитися на видалення третього моляру, треба гарно подумати і проконсультуватися з лікарем-стоматологом. Однозначні показання до видалення наступні:
  1. Неправильне положення зубу. Часто буває так, що зуб мудрості росте не рівним, а нахиленим. Через це він втрачає будь-яку цінність для людини, адже не можу використовуватися як опора для моста чи як жувальний зуб. Очевидна й шкода такого зуба: нахилений зуб постійно травмує слизову, викривляє положення сусідніх зубів та призводить до їх руйнування.
  2. Брак місця в щелепі для зубу мудрості. Часто буває таке, що щелепа сучасної людини просто не може вмістити в собі 32 зуби. Тоді можливі 2 варіанта розвитку подій: зуб залишається в яснах, так і не прорізавшись, або ж вперто лізе нагору, зміщаючи положення інших зубів. У таких випадках видалення третього моляру є неминучим.
  3. Планується встановлення брекетів. Справа в тому, що під впливом брекетів інші зуби мінятимуть своє положенні в щелепі, а третій моляр їм буде в цьому заважати.
  4. Перикороніт. Симптомами цієї хвороби є набряк ясен і утворення в них гною. Річ у тім, що частина зуба мудрості закривається нависаючим над ним капюшоном зі слизової. В проміжках між зубом і цим капюшоном з’являється вільний простір, який слугує прекрасною схованкою для залишків їжі та місцем розмноження мікробів. В такому разі видалення «вісімки» неминуче.
  5. Сильне руйнування третього моляру. Буває, що карієс сильно постарався, і спасати вже немає чого. Тоді краще вчасно видалити зуб.
Однак є й показання для збереження зубу мудрості, які діють за умови його правильного росту та нормального здоров’я:
  1. Цей зуб кращий з гірших. Коли «сімки» та «шістки», які відповідають за жувальну функцію, знаходяться у поганому стані, перебрати їх завдання на себе може третій моляр.
  2. Це єдиний зуб, який можна використати для протезування інших зубів.
  3. Треба почекати, коли виросте його «пара». Справа в тому, що зуби ростуть зазвичай попарно. У «вісімок» теж зазвичай є пара – зуб, що розташований навпроти, але вони ростуть не завжди одночасно. Видаляти їх поодинці не рекомендовано, адже це призведе до поступового викривлення того, що залишиться.
Загалом, якщо зуб мудрості не турбує, не варто його чіпати. Проте, на жаль, це буває дуже рідко. В основному без видалення не обійтися, і у цьому випадку допоможе лікар стоматолог, який виробить максимально ефективну та безболісну стратегію лікування.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм