Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Артроз: чи можливо вилікувати уражений суглоб?

Артроз: чи можливо вилікувати уражений суглоб?Артроз – це досить поширена хвороба опорно-рухового апарату, від якої страждає близько 15% людей у світі. Це дегенеративно-дистрофічна хвороба суглобів, що розвивається через ураження хрящової тканини та суглобів. На дану недугу найчастіше страждають люди похилого віку.

Причини та симптоми артрозу

Артроз виникає через вплив на організм людини ряду механічних та біологічних факторів. Велике значення у цьому питанні відіграє спадковість, а також наявність таких несприятливих факторів, як зайва вага, порушення обміну речовин, нерівномірне чи надмірне навантаження на суглоби. Всі ці проблеми накопичуються роками і з віком дають про себе знати.

Спочатку через зменшення обсягу суглобної рідини відбувається порушення функції суглоба. Потім м’які тканини, які оточують суглоб, запалюються, через це в суглобі часто накопичується рідина. У результаті руйнування хрящового прошарку відбувається тертя кісток, що призводить до появи хрусту.

До симптомів артрозу можна віднести:
  • біль в ураженому суглобі, спочатку після інтенсивного фізичного навантаження, а потім хронічний (особливо турбує вночі);
  • накопичення рідини в суглобі;
  • поява характерного хрусту під час руху суглоба;
  • деформація суглоба, зміна його зовнішнього вигляду.

Діагностика та лікування артрозу

Якщо у вас з’явилися перелічені симптоми, не зволікайте, звертайтеся за консультацією до ортопеда чи хірурга. Найчастіше для діагностики артрозу використовують рентгенографію. Також можливе використання КТ та МРТ.

Слід знати, що артроз буває первинним та вторинним. Перший розвивається через зміни, які закономірно настають з віком, другий виникає через травми і може спіткати людину будь-якого віку. В залежності від ураженого суглоба розрізняють артроз тазостегнового суглоба, колінного, ліктьового, плечового, спондилоартроз (артроз хребта).

На жаль, повністю вилікувати артроз на сьогоднішній день неможливо, проте якщо хворий звертається за допомогою на ранній стадії розвитку недуги, її прогресування можна зупинити або суттєво уповільнити.

Артроз 1 стадії лікується медикаментозно, також важливу роль відіграє виконання хворим лікувальної фізкультури та правильне харчування.

На 2 та 3 стадії розвитку артрозу хворий відчуває біль, тому до лікування додається знеболення, усунення запалення. За допомогою ліків намагаються уповільнити дегенеративні процеси у хрящових тканинах. Також лікувати артроз допомагає фізіотерапія.

На 4 стадії суглоб вже практично зруйнований. У такому разі хворому показане хірургічне лікування, тобто проводиться операція зі встановлення протезу.

Найбільш важким ускладненням артрозу є повне руйнування хряща, через що рухливість суглоба можна повністю втратити. Також слід пам’ятати, що все в людському організмі взаємопов’язане, і артроз лише одного суглоба може порушити функціонування хребта, інших суглобів, що призводить до виникнення міжхребцевих гриж тощо.

Профілактикою артрозу є мінімізація надмірних фізичних навантажень на суглоби, уникання травм, контроль ваги свого тіла. Зайва вага – це постійне перенавантаження суглобів. Для попередження артрозу варто більше рухатися, займатися спортом, правильно харчуватися, своєчасно лікувати ендокринні хвороби.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм