Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Зимове загострення артриту: як не допустити?

Зимове загострення артриту: як не допустити?Холодна пора року – це час, коли багато людей страждає не лише від вірусних інфекцій, а й від загострення хронічних хвороб, одна з яких – артрит. Саме взимку люди частіше жаліються на біль у суглобах, а винне в цьому переохолодження. Як уникнути сезонного загострення артриту, і чи реально це взагалі?

Причини та симптоми артриту

Поширена думка, що артрит – це хвороба літніх людей, є хибною. Він може проявитися і в 30 років, та навіть у дитинстві. До причин розвитку артриту належать:
  1. Інфекції. Інфекційний артрит виникає через ураження суглобів в результаті ускладнення після ангіни, грипу, туберкульозу, сифілісу, хламідіозу тощо.
  2. Умовно патогенні мікроорганізми. На появу артриту може впливати наявність в організмі умовно патогенних мікроорганізмів, таких як мікоплазма, цитомегаловірус та інші, антитіла до яких виявляються у 90% населення. Якщо є якісь несприятливі фактори зовнішнього середовища, наприклад, перевтома чи переохолодження, дані мікроорганізми можуть спровокувати артрит. До того ж з віком цей ризик збільшується.
  3. Переохолодження чи травма, надмірна фізична активність, зайва вага, порушення обміну речовин, стреси та інші несприятливі фактори, які впливають на ослаблення організму.
  4. Збій в імунній системі. Мова йде про ревматоїдний артрит – системне запальне захворювання, при якому ураження зазнають саме суглоби. З незрозумілих причин організм починає виробляти антитіла, які руйнують суглоби. Дуже великий відсоток хворих на ревматоїдний артрит через 10-15 років втрачають працездатність та стають інвалідами.
Головні симптоми артриту наступні:
  1. Біль у суглобах, особливо під час руху.
  2. Почервоніння та припухлість у місці ураження суглоба.
  3. Деформація суглобів.

Профілактика артриту

Артрит дуже важко піддається лікуванню, зазвичай має хронічний характер з періодами загострення та ремісії. Найчастіше артрит загострюється саме восени та взимку, коли надворі холодно. Як же захистити себе від загострення даної хвороби? Для цього слід дотримуватися наступних рекомендацій:
  • Тепло одягатися, особливо в сиру та холодну погоду.
  • Не піднімати важкого, захищати себе від зайвого фізичного навантаження.
  • Боротися з зайвою вагою, яка зазвичай особливо активно накопичується саме взимку.
  • Носити зручне взуття на невеликих зручних підборах висотою до 5 см.
  • Періодично відвідувати лікаря для планового огляду, щоб не пропустити момент загострення хвороби. Іноді уникнути гострих симптомів артриту допомагають профілактичні курси лікування. Якщо ж відзначається рецидив, краще якомога швидше почати лікування.
У період ремісії дуже корисною є помірна фізична активність. Мова йде про плавання, прогулянки пішки.

Артрит може загостритися будь-коли, проте при холодній та сирій погоді це буває найчастіше. Тож, якщо проблема існує, обов’язково слід тепло та зручно одягатися, не допускати переохолодження, не піднімати важкі речі. Краще попередити загострення, ніж потім довго і важко його лікувати. Також у період ремісії необхідно тренувати свій організм, помірно займатися спортом, щоб бути сильнішою та здоровішою людиною, мати вищу опірність до інфекцій. Вкрай важливими є контроль ваги, адже зайві кілограми – це додаткове постійне навантаження на суглоби.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм