Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Загострення бронхіальної астми влітку: як уникнути нападу

У теплу пору року ризик алергічної реакції з подальшим нападом задухи у хворих на бронхіальну астму зростає. Також існує багато людей, схильних до алергії, котрі не сприймають всерйоз свою проблему. Пилок рослин, пил, спека і безліч інших чинників можуть викликати влітку приступ задухи як у хворих на бронхіальну астму, так і у алергіків. Тому давайте згадаємо основні літні небезпеки при бронхіальній астмі та схильності до алергічних реакцій. 

Про що варто пам’ятати при астмі та алергії 

Бронхіальна у багатьох випадках провокується алергенами: тому людям з алергічними реакціями на пилок рослин, які ігнорують лікування, варто задуматися, чим може закінчитися таке легковажне ставлення до свого здоров'я. Також до розвитку захворювань органів дихання – і бронхіальної астми також , призводять перенесені інфекції ЛОР-органів і деякі спадкові чинники. Люди з бронхіальною астмою і хронічною алергією, які знають про своє захворювання, зазвичай дотримуються медикаментозного лікування, призначеного лікарем, регулярно користуються спеціальними інгаляторами. Але іноді людина може забути прийняти ліки чи таке інше.

Отже, які фактори можуть стати причиною нападу бронхіальної астми в літній період? Крім пилку квітів, польових трав, дерев, влітку часто напад можуть спровокувати харчові алергени - фрукти, ягоди, екзотичні страви або напої, які людина може спожити під час відпустки. Також в літню пору люди частіше вигулюють своїх домашніх тварин в місцях громадського користування. Тому до нападу бронхіальної астми або виникнення алергічної реакції може призвести вовна тварин. Зміна погоди, занадто висока вологість і також часто можуть стати причиною загострення бронхіальної астми.

Як уникнути загострення захворювання 

По-перше, якщо ви помітили, що вас стали турбувати напади алергії, задухи, хронічний кашель без видимих на те причин (особливо в сезон масового цвітіння рослин і появи свіжих фруктів), то слід звернутися до терапевта або алерголога, лікуванням безпосередньо бронхіальної астми займається пульмонолог. Полегшити стан в період сезонної алергії як алергікам, так і астматикам допоможе не тільки медикаментозне лікування, режим харчування, але і використання фізіотерапії і сучасних інгаляторів.
 
По-друге, уникнути нападу бронхіальної астми допоможе дотримання простих порад фахівців:
  • уникати місць масового вигулу тварин, цвітіння рослин,
  • частіше проводити вологе прибирання будинку,
  • не перебувати на вулиці в сильну спеку,
  • не перенавантажуватися фізично, особливо це стосується хворих на алергію чи бронхіальну астму, які часто працюють на городі під відкритим небом. 

Якщо почався напад бронхіальної астми 

Люди з бронхіальною астмою в більшості випадків здатні самі надати собі допомогу на початку нападу, вони завжди носять при собі інгалятор. Однак напад задухи може початися раптово, людина може розгубитися. Якщо людина вже кілька років помічає у себе алергічні реакції, але не звертається до лікаря, то раптовий напад задухи застає її зненацька. При нападі задухи людина інстинктивно сідає або стає, нахилившись вперед. Так їй легше дихати, тому при наданні допомоги в разі нападу задухи людини не слід укладати.
 
Можна давати людині рідину - теплу воду, пити слід дрібними ковтками. Якщо стан не поліпшується - негайно викликайте «швидку». У разі, коли людина стала задихатися, і у неї з собою немає ніяких ліків, полегшити стан допоможе:
  • глибокий вдих на 1-2 секунди та затримка дихання. Потім слід відкашлятися, щоб звільнити бронхи від мокротиння
  • дихання через зімкнуті губи. Видих повинен бути повільним, з присвистом, важливо не ковтати повітря ротом
  • якщо стало краще, то слід продовжувати дихати і постаратися розслабити м'язи обличчя, потім тіла. Якщо напад сильний настільки, що людина втрачає свідомість, потрібна термінова госпіталізація.
Автор: Світлана Євсєєва
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статіі активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм