Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Загострення астми в холодну пору року: причини та профілактика

Загострення астми в холодну пору року: причини та профілактикаБронхіальна астма – це захворювання, яке має тенденцію до сезонних загострень. Часто це відбувається саме наприкінці осені та на початку зими, коли суттєво знижуються добові показники температури повітря. Чому ж так відбувається, у чому взаємозв’язок та як можна зарадити проблемі?

Чому холодна погода впливає на загострення астми?

Астма – це хронічна хвороба, за якої дихальні шляхи набухають та запалюються в залежності від впливу на організм певних зовнішніх чинників. Зима – особливо важкий час для астматиків. Чому ж так відбувається? Через холодне та сухе повітря. Відомо, що холодне повітря на вулиці сухе саме по собі, але й в приміщенні людині не стає легше, оскільки повітря там пересушується через опалення. Коли людина дихає сухим повітрям, рідина з її дихальних шляхів випаровується швидше, ніж має здатність відновлюватися. У результаті дихальні шляхи подразнюються та напухають, що провокує напади астми у людей, що страждають на цю хворобу. Крім того, через холодне повітря в організмі виробляється гістамін, який може провокувати напади алергії і, як результат, – астми.

Дихальні шляхи людини мають захисний шар слизу, який допомагає видаляти з них шкідливі речовини. Коли на вулиці холодно, організм автоматично починає виробляти більше слизу, який, крім того, є більш щільним та липким, ніж у теплу пору року. Надмірна кількість слизу часто провокує напади астми.

Грип, ГРВІ, бронхіт, на які люди часто хворіють восени та взимку, також є несприятливими факторами, які провокують напади бронхіальної астми.

Через опалювальний сезон в приміщеннях, де живуть та працюють люди, тепло та сухо, що є надзвичайно сприятливими середовищем для утворення і розповсюдження пилу та інших алергенів. Вони також часто викликають сезонне загострення бронхіальної астми.

Як попередити сезонне загострення астми?

Якщо ви хворієте на астму, слід вжити таких профілактичних заходів задля попередження її сезонного загострення:
  1. Переконайтеся, що ваша астма під контролем, ще до настання холодів. Для цього слід завчасно звернутися до лікаря та почати приймати необхідні ліки за розробленою схемою.
  2. Регулярно провітрюйте та прибирайте приміщення, задля уникнення накопичення в ньому алергенів. Рекомендоване вологе прибирання.
  3. Використовуйте зволожувач повітря у приміщенні, щоб повітря не пересихало.
  4. Уникайте перебування на вулиці, коли температура повітря опускається нижче -10°С.
  5. Якщо вихід на вулицю є необхідним, треба закрити ніс та рот шарфом. Це допоможе зігріти повітря перед тим, як ви його будете вдихати.
  6. Перегляньте свій питний режим взимку. Треба пити більше рідини, ніж зазвичай, щоб слиз у легенях була більш розрідженою, а дихальні шляхи менше пересихали.
  7. Уникайте контакту з хворими людьми, адже кожне ГРВІ для вас майже стовідсотково буде супроводжуватися нападами астми.
  8. Робіть профілактичні щеплення від грипу щороку на початку осені.
  9. Часто періть свою постіль в гарячій воді, щоб позбуватися пилових кліщів.
  10. Завжди носіть з собою спеціальний інгалятор на випадок, якщо нападу уникнути не вдасться.
Не лише холодне та сухе повітря може провокувати напад астми. Його ще викликає тютюновий дим, різкі запахи, пилок рослин, пліснява, пилові кліщі, лупа тварин, стрес, вірусні та бактеріальні інфекції.

Хоча бронхіальна астма – це хронічна хвороба, її сезонного загострення цілком можна уникнути. Для цього лише треба знати певні профілактичні заходи та дотримуватися їх.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм