Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гостра дихальна недостатність: ознаки, невідкладна допомога

Гостра дихальна недостатність: ознаки, невідкладна допомогаГостра дихальна недостатність (ГДН) – це патологічний синдром, для якого характерне різке зниження рівня оксигену в крові. Даний стан є небезпечним для життя. Наявність та ступінь тяжкості дихальних розладів виявляється по газовому складу крові. Діагностичними критеріями наявності ГДН служать показники парціального тиску кисню у крові (рО2) <50 мм рт. ст.та парціального тиску вуглекислого газу (рСО2) >50 мм рт. ст.  Гостра дихальна недостатність супроводжується метаболічними порушеннями життєво важливих органів та розладами, часто несумісними з життям.

Чому виникає гостра дихальна недостатність?

Гостру дихальну недостатність може викликати дуже багато патологічних станів. Наприклад, дихальний центр може пригнічувати передозування наркотиками чи лікарськими засобами, інсульт, пошкодженням мозку внаслідок травми, пухлина, що тисне на певні ділянки мозку. До паралічу дихальної мускулатури призводять такі важкі хвороби, як ботулізм, правець, поліомієліт. Також ГДН часто виникає через порушення прохідності дихальних шляхів, що провокується потраплянням до бронхів чи трахей чужорідних тіл, нападом астми, бронхіту. Зниження еластичності легеневої тканини викликає пневмонія. ГДН можлива внаслідок розладів, що розвиваються при масивних кровотечах, анемії, легеневій емболії, серцевій недостатності.

Симптоми ГДН

Вираженість симптомів залежить від ступеню гострої серцевої недостатності. До них належать:
  • відчуття нестачі повітря, задухи;
  • тривожність;
  • збудженість, ейфорія;
  • блідий колір шкірних покривів;
  • волога шкіра, пітливість;
  • синюшність пальців рук, губ, кінчика носа;
  • сплутаність свідомості, галюцинації, марення;
  • судоми;
  • розширені зіниці очей, які не реагують на світло;
  • різке та сильне зниження артеріального тиску, прискорене серцебиття (до 140 ударів за хвилину) з ознаками аритмії.

Невідкладна допомога при гострій дихальній недостатності

Послідовність заходів допомоги пацієнту при ГДН визначається її причиною та ступенем тяжкості. Загалом треба зробити все для забезпечення та підтримки прохідності дихальних шляхів, відновлення порушень у вентиляції легень та усунення супутніх розладів. Перша допомога надається лише медичним персоналом, бажано у лікарні чи в кареті швидкої допомоги. Тож за перших ознак даного стану слід негайно викликати лікарів.

Перший етап реанімаційних дій – огляд ротової порожнини та вилучення звідти сторонніх предметів, якщо такі є, не можна допустити западання язика. Далі слід забезпечити прохідність дихальних шляхів, для цього може знадобитися встановлення дренажу чи інші заходи. Наступний етап – забезпечення подачі зволоженого кисню пацієнту за допомогою носового катетера, апарата штучної вентиляції легень чи інших можливих засобів.

Якщо гостра дихальна недостатність супроводжується больовим синдромом. Пацієнту додатково призначають анальгетики. Для стимуляції дихання та серцево-судинної діяльності теж призначають спеціальні препарати, з метою усунення інтоксикації застосовують інфузійну терапію.

Гостра дихальна недостатність – це важкий стан, який містить реальну загрозу для життя людини. Якщо не надати першу допомогу швидко, хворий помре через зупинку дихання або припинення серцевої діяльності. Тож не можна зволікати: за перших же ознак ГДН слід викликати «швидку», і поки вона їде, не допустити западання язика, через який людина може швидше задихнутися. Оперативність та здоровий глузд – основа невідкладної допомоги.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм