Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Пасивне куріння: наслідки для здоров’я дітей та дорослих

Пасивне куріння: наслідки для здоров’я дітей та дорослихПро шкоду куріння вже давно відомо в усьому світі, проте зараз все більше і більше говорять про те, наскільки погано просто знаходитися в компанії курця. Мова йде про пасивне куріння, яке надзвичайно негативно впливає на здоров’я людини. Адже під час простого вдихання тютюнового диму до організму потрапляють речовини, що спричиняють погіршення функціонування багатьох систем і органів.

Декілька фактів про пасивне куріння

Перші офіційні дані про ефективність концепції введення зон, вільних від паління, були отримані із Норвегії та Нової Зеландії – країн, які особливо активно борються із курінням на державному рівні. Згідно цих даних, стан здоров’я співробітників компаній, в яких було введено тотальну заборону на паління, різко покращився.

Пасивне куріння – це ненавмисне вдихання наповненого тютюновим димом повітря. Його головна небезпека – у відсутності фільтрації: до легень курця порції диму потрапляють після проходження через фільтр, тоді як оточуючі його люди вдихають нефільтроване повітря.

Поєднання тютюну, смоли та нікотину, контактуючи із повітрям, утворюють нові отруйні речовини, які потрапляють до легень. Крім того, пасивні курці вдихають продукти метаболізму, токсини, які видихаються під час паління разом із димом.

Які хвороби провокує пасивне куріння?

Пасивне паління призводить до розвитку наступних хвороб:
  • хронічного бронхіту;
  • різних видів алергії;
  • бронхіальної астми;
  • хронічної обструктивної хвороби легень;
  • серцево-судинних захворювань;
  • атеросклерозу;
  • безпліддя;
  • погіршення пам’яті, розумових здібностей людини;
  • погіршення психоемоційного стану людини;
  • раку органів дихання та слизових оболонок.
Саме пасивне куріння на 30% підвищує ризик розвитку раку легень, на 70% – раку молочної залози, на 13% – раку нирок.

Тютюновий дим викликає сухість слизових оболонок носу пасивного курця, що призводить до хронічного риніту. Через пасивне паління у людини можуть виникнути розлади сну, раптові зміни настрою, дратівливість, погіршення апетиту, зміна смакових відчуттів, нудота, запаморочення, загальна слабкість.

Крім того, пасивне паління є причиною порушення серцевого ритму, гіпертонії, стенокардії, ішемічної хвороби серця, інфаркту. Доведено, що воно на 43% підвищує ризик розвитку інсульту.

Пасивне куріння негативно впливає і на очі через постійне подразнення та сухість слизових оболонок органів зору. Воно порушує менструальний цикл у жінок, погіршує якість сперми у чоловіків, знижує здатність до зачаття.

Фактичне старіння організму при пасивному палінні випереджає біологічне.

Пасивне куріння і діти та вагітні

Курити в присутності дітей, особливо в закритому приміщенні – це злочин. Статистика стверджує, що діти курців хворіють частіше та важче, а 40% дітей-астматиків є пасивними курцями.

Вагітним жінкам теж категорично забороняється знаходитися поруч із курцем, оскільки тютюновий дим викликає кисневе голодування та вкрай негативно впливає на всі процеси формування плоду. Пасивне куріння цілком може стати причиною внутрішньоутробної смерті плоду чи викидня. Крім того, воно викликає різні каліцтва, дитина може народитися мертвою.

Діти курців часто мають слабкий імунітет, дуже часто хворіють на ГРВІ, схильні до дерматитів. Пасивне куріння – одна з причин раптової смерті дітей у віці до 1 року.

Отже, якщо людина все ж не планує кидати палити, вона, хоча б, повинна робити це відповідально: не курити при дітях, вагітних жінках. Проте найкраще – позбутися цієї згубної звички, яка лише руйнує здоров’я і курця, і оточуючих його людей.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм