Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому дитина знову кашляє: причини хронічного бронхіту

Чому дитина знову кашляє: причини хронічного бронхітуБронхіт – одна з найбільш поширених дитячих хвороб, причиною якого є бактеріальна чи вірусна інфекція. На жаль, у малюків бронхіт часто набуває хронічної форми: виникає на фоні ГРВІ декілька разів на рік та триває 20-30 днів поспіль. Така форма хвороби стає справжнім випробуванням як для дітей, так і для їх батьків, які хочуть дізнатися про причини даного явища.

Причини хронічного бронхіту

Дитячий хронічний бронхіт зазвичай супроводжується тривалим кашлем. У перші 2-3 дні він вологий, з виділенням мокротиння зранку та задишкою, проте поступово він стає сухим, напади трапляються впродовж усього дня.

Головна причина розвитку хронічного бронхіту у дітей – зниження захисної функції бронхіальної слизової оболонки. Трапляється це найчастіше на фоні чергової ГРВІ або ж бактеріальної інфекції. Також бронхіт може провокувати пневмокок, гемофільна паличка, пневмокок.

Фактори, які сприяють виникненню хронічного бронхіту, наступні:
  1. Вік дитини. Найчастіше на хронічні бронхіти страждають немовлята та діти дошкільного віку через певну недорозвиненість бронхо-легеневої та імунної системи.
  2. Умови навколишнього середовища. Мова йде про забруднене повітря, кліматичні перепади погоди, куріння дорослих біля малюка, незадовільні санітарно-побутові умови.
  3. Хронічна локалізація інфекції в ЛОР-органах. Наприклад, хронічні синусити, тонзиліти, отити можуть провокувати і бронхіт.
  4. Генетична схильність. Відомо, що діти з 1 групою крові більш схильні до бронхітів. Також на цю хворобу впливають особливості імунологічної реактивності бронхо-легеневої системи, індивідуальні аномалії.
  5. Проблеми з формуванням судинної та бронхо-легеневої системи. Бувають вроджені чи набуті відхилення, які впливають на процес формування даних систем та тягнуть за собою бронхіти.

Як лікувати хронічний бронхіт?

Лікування бронхіту залежить від природи його походження. Слід пам’ятати, що бактеріальний бронхіт лікується антибіотиками, а вірусний – ні. Також важливий характер кашлю, хрипи, особливості перебігу хвороби. Тому самолікуванням у цьому питанні краще не займатися, а звернутися до лікаря.

Для визначення природи бронхіту слід буде здати відповідні аналізи, і лише після цього приступати до терапії. Дуже важливо правильно організувати спосіб життя для дитини із хронічним бронхітом. Необхідно більше гуляти на свіжому повітрі, пити багато теплої рідини, яка розріджує мокротиння, дотримуватися оптимальних параметрів повітря у приміщення, де проводить час малюк (температура повітря повинна бути не вище 20°С, вологість – 50-70 мм рт. ст.). Іноді у лікуванні хронічного бронхіту допомагають інгаляції, вони не дають мокротинню засихати, не допускаючи важких ускладнень.

Та слід зрозуміти одне: якщо у дитини виникла така проблема, варто замислитися, що не так. Чому у неї такий слабкий імунітет, що вона постійно хворіє на вірусні інфекції? А, можливо, батькам треба кинути курити чи, принаймні, не робити цього при малюкові? Може, краще ввечері погуляти на вулиці, ніж дивитися мультики? Питань, насправді, може виникнути багато. Найпростіше сказати, що постійні бронхіти – це причина генетичної чи спадкової схильності. Набагато складніше розібратися у природі їхнього походження та усвідомити свої можливі прорахунки у вихованні.

Хронічний бронхіт – це неприємна хвороба, яка може стати причиною і більш серйозних захворювань, наприклад, запалення легенів. Тому лікувати його слід вчасно та оперативно, а також забезпечити дитині всі умови для здорового способу життя.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм