Перевозка больных

Седанов

Соматоморфні розлади: на що вказує поява болю без видимої на те причини?

Соматоморфні розлади: на що вказує поява болю без видимої на те причини?Життя в постійному стресі має дуже великий вплив на функціонування нашого організму. Й відповідно відсутність контролю над негативними емоціями спричиняє ряд нетипових станів, коли людину турбують дискомфортні відчуття, але при цьому вони не пояснюються наявністю певного патологічного стану. Тому розберемо детальніше, що являє собою це явище та чи можливо йому запобігти.
Соматоморфні розлади являють собою групу психічних розладів, які мають невротичну природу. Основною ознакою даного розладу є розвиток проявів соматичного захворювання, без встановленої органічної причини цього. 
Для категорії людей з соматоморфними розладами невіддільною частиною життя на жаль стає пошук діагнозу, вони звертаються до різних спеціалістів.

Основні причини

Виділяють три основні провокуючі фактори розвитку соматоморфного розладу. Один з них це спадковий фактор, що пов'язується з особливостями ЦНС або безпосередньо особливостями характеру (боязкість, надмірна емоційність). 
 
Також не виключають вплив психоемоційного чинника у вигляді стресової ситуації (втрата близької людини, звільнення з роботи, фінансові труднощі та ін.).
Вплинути на розвиток розладу може й органічний фактор у вигляді тривалого захворювання, яке призвело до виснаження організму.
 
Останнім часом підвищені показники розвитку розладу пов'язують з надлишковою інформацію, наприклад візьмемо до уваги COVID-19. Людям на тлі великого відсотка захворюваності починає здаватися, що відбулася втрата нюху, виникає задишка. У цьому випадку достатньо відвернути від ситуації, як симптоми зникають.

Які найпоширеніші скарги виникають при соматоморфному розладі?

  1. Головний біль та запаморочення.
  2. Метеоризм.
  3. Порушення випорожнення (діарея).
  4. Порушення сечовипускання (збільшуються позиви, можлива болючість при сечовипусканні).
  5. Поява больових відчуттів колючого характеру по всьому тілу.
  6. Відчуття поколювання, здавлення або стиснення в області серця.
  7. Напади “жару”, задухи.
Відмітимо, що ці симптоми можуть мати “перебільшений” характер, людина починає прослуховуватися надмірно до свого організму, що як наслідок може викликати розвиток тривожного або депресивного стану.
 
Також розвиток хоча б 4 з вищезазначених симптомів вже є можливою ознакою соматоморфного розладу.

Діагностика та лікування

Діагностувати захворювання лікар психіатр може при проведенні збору анамнезу з додатковим аналізом попередніх лабораторних та інструментальних методів дослідження, які відповідно не будуть підтверджувати органічні порушення.
 
Лікування полягатиме в комплексній терапії, з застосуванням психотерапевтичних та медикаментозних методів. Покращити самопочуття допоможе масаж, фізіотерапія та відкриття нового хобі для себе.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм